Majlis Kesihatan Dunia yang berada di bawah Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) pada hari Rabu (22/05) menyetujui draf resolusi yang menyokong Palestin, dengan majoriti mutlak, bertajuk “Keadaan Kesihatan di Wilayah Palestin yang Diduduki, termasuk Jerusalam Timur dan Golan Syria yang diduduki oleh Israel”.

Sebanyak 96 anggota WHO mengundi yang menyokong draf resolusi. Menurut satu kenyataan yang dikeluarkan oleh Kementerian Kesihatan Palestin, Rabu (22/05). Sementara itu, 11 ahli menentang resolusi draf dan 21 ahli menafikan. Daripada 184 negara anggota dengan hak mengundi dan 56 tidak hadir.

Menteri Kesihatan Palestin Mei Al-Keila mengatakan bahawa draf resolusi itu adalah untuk menyokong perkhidmatan kesihatan Palestin, melalui pelbagai cara termasuk program kapasiti, membuat rancangan strategik yang berkaitan dengan pembangunan pelaburan dalam bidang menyediakan kapasiti khas dan kapasiti untuk penjagaan dan diagnosis di peringkat tempatan, serta untuk memastikan pemerolehan vaksin, ubat-ubatan dan peralatan perubatan sert telah menjalani pra-penilaian sistematik kepentingan rakyat Palestin, selaras dengan undang-undang kemanusiaan antarabangsa, peraturan dan piawaian organisasi WHO.

Beliau juga turut memuji negara anggota WHO untuk mengundi memihak kepada resolusi itu. Beliau menegaskan bahawa majoriti negara menyokong hak Palestin.