Arab Saudi, Emiriah Arab Bersatu (UAE), Bahrain dan Mesir mengeluarkan kenyataan yang menuduh Qatar mencetuskan ketegangan antara anggota Majlis Kerjasama Teluk Persia (P-GCC).

“Para pegawai Doha harus memilih antara menghormati hubungan baik atau melanggar undang-undang antarabangsa dan melindungi keganasan,” sebut kenyataan itu, lapor Press TV pada Rabu (28 Feb).

Arab Saudi dan sekutunya menuntut Qatar untuk mengubah tingkah lakunya dalam menyokong organisasi pengganas dan segera memotong bantuan kewangan mereka.

“Kami menyokong usaha Emir Kuwait untuk menyelesaikan ketegangan antara negara-negara P-GCC, dan perbezaan dengan Qatar adalah sangat kecil dan harus diselesaikan dalam konteks upaya Kuwait,” tambahnya.

Sebagai tindak balas kepada kenyataan itu, kerajaan Qatar menggesa Majlis Hak Asasi Manusia Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) untuk menamatkan sekatan kejam Arab Saudi terhadap Qatar.

“Mereka tidak memberikan apa-apa bukti sokongan Qatar terhadap keganasan,” kata kenyataan yang dibaca oleh wakil Qatar untuk Misi PBB di Geneva.

Kenyataan itu menilai bahawa permohonan sekatan sepenuhnya bertentangan dengan undang-undang antarabangsa, undang-undang hak asasi manusia dan Piagam PBB.

“Mereka mahu memainkan isu keganasan untuk mengelirukan masyarakat antarabangsa mengenai niat dan tindakan tidak sah dan tidak berperikemanusiaan terhadap kerajaan Qatar,” kata wakil Qatar itu.

Arab bersama UAE, Bahrain dan Mesir memutuskan hubungan diplomatiknya dengan Qatar sejak 5 Jun 2017, dan kemudian menutup sempadan darat, laut dan udara ke negara ini.

sumber – MediaAdil