Presiden Donald Trump mengatakan dia tidak tahu tentang WikiLeaks, beberapa jam selepas penangkapan pengasas Julian Assange. Malah, semasa kempen sebagai presiden lepas, beliau sering memetik maklumatnya tentang Hillary.

“Saya tidak tahu apa-apa mengenai Wikileaks,” kata Trump kepada wartawan di White House, ketika bertemu dengan Presiden Korea Selatan, Moon Jae-in.

“Itu bukan urusan saya, saya telah melihat apa yang berlaku kepada Assange,” katanya, seperti yang dipetik dari NBC News, Jumaat (12/04).

Assange ditahan awal Khamis (11/04) di kedutaan Ecuador di London, di mana dia telah diberikan suaka selama hampir tujuh tahun sebelum Ecuador membenarkan kerajaan British menghampirinya. Dia didakwa di Britain dengan jaminan, dan pegawai Amerika mahu dia diekstradisi berkaitan dengan tuduhan penggodaman komputer seperti didedahkan oleh Jabatan Kehakiman.

Semasa kempen presiden 2016, WikiLeaks menyebarkan e-mel yang diambil dari Jawatankuasa Nasional Demokratik sebelum konvensyen parti musim panas. Mereka kemudiannya mengeluarkan dokumen yang diambil dari e-mel peribadi pemimpin kempen Clinton, John Podesta, secara beransur-ansur setiap hari selama sebulan sebelum hari mengundi.

“Saya harap orang ramai dapat melihat tingkah laku memalukan Hillary Clinton seperti yang dinyatakan oleh WikiLeaks,” tulis Trump pada 11 Oktober 2016.

“Dia tidak layak bersaing,” katanya.

“E-mel WikiLeaks mendedahkan Podesta mendesak kem Clinton untuk ‘melemparkan’ e-mel. Ia adalah masa untuk #DrainTheSwamp !,” tulisnya pada 1 November, hanya seminggu sebelum pilihan raya.