PETALING JAYA: Stetoskop buatan pintar (artificial intelligence) dari Malaysia akan meningkatkan prosedur seorang doktor untuk mendengar denyutan jantung dan paru-paru dengan lebih baik, kata ketua pengarah Kementerian Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah.

“Ia akan membantu para doktor mendengar jantung dan paru-paru dengan analisis terperinci dan tepat.

“Stetoskop canggih dan inovatif ini juga akan memperkasakan penjagaan kesihatan luar bandar melalui pengawasan dan pengesanan yang mudah dan tepat terhadap penyakit jantung dan paru-paru,” katanya di laman web rasmi Health D-G pada Jumaat.

Noor Hisham berkata, ia adalah peranti pertama di dunia yang telah berkembang dari stetoskop tradisional dan belum dikemas kini dalam tempoh 200 tahun.

Sistem Stethee termasuk tiga produk teras: Stethee Pro, Stethee Vet dan Stethee Edu.

The Stethee Pro telah mendapat kelulusan daripada Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat (FDA) untuk digunakan oleh para profesional perubatan dan penjagaan kesihatan.

The Stethee direka bentuk untuk berfungsi semudah stetoskop tradisional iaitu membolehkan pengguna mendengar bunyi jantung dan paru-paru dengan teknologi penyaringan canggih, kata Noor Hisham.

Beliau berkata, rakaman itu kemudiannya akan dihantar ke peranti pintar seperti telefon pintar atau tablet melalui ciri Bluetooth dan dianalisis untuk membina tandatangan biometrik peribadi bagi setiap pesakit dalam mengesan kehadiran penyakit jantung atau paru-paru.