Arab Saudi dan Britain telah membuat keputusan untuk memuktamadkan perjanjian berbilion dolar untuk penjualan 48 jet Typhoon ke Riyadh, walaupun terdapat bantahan besar-besaran terhadap bekalan senjata London ke kerajaan Arab semasa perangnya menentang Yemen.

Dalam satu kenyataan kepada Bursa Saham London pada hari Jumaat, pembuat peralatan ketenteraan BAE Systems menyatakan ia menandatangani perintah awal dari Arab Saudi untuk 48 jet tempur Eurofighter Typhoon, tanpa memberikan sebarang maklumat kewangan.

“Kerajaan UK telah menandatangani Memorandum of Intent dengan Kerajaan Arab Saudi bertujuan untuk menyelesaikan perbincangan pembelian 48 jet Typhoon,” kata kenyataan itu.

Setiausaha Pertahanan British Gavin Williamson memuji pembangunan itu, berkata, “Lawatan Putera Mahkota telah membuka bab baru dalam hubungan bersejarah kedua negara kita.”

“Kami telah mengambil langkah penting untuk memuktamadkan pesanan lain bagi jet Typhoon yang akan meningkatkan keselamatan di Timur Tengah dan meningkatkan industri British dan pekerjaan dalam sektor aeroangkasa yang tiada tandingan kami,” katanya.

Perjanjian penjualan jet tempur Typhoon telah dibincangkan selama bertahun-tahun, tetapi kedua-dua pihak tidak dapat mencapai persetujuan kerana mereka tidak bersetuju dengan tempat pengeluaran jet itu, dengan Arab Saudi mendesak untuk memiliki beberapa bahagian proses di tanah Arab Saudi .

Menambah minyak dalam pembakaran kemanusiaan

Pengarah Amnesty International UK Kate Allen membantah perjanjian itu, berkata, “Menjual lebih banyak pesawat tempur ke sebuah negara yang mengetuai koalisi tentera yang menghancurkan rumah, hospital dan sekolah di Yaman, hanya akan menambahkan minyak dalam pembakaran kemanusiaan.”

“Jika dipersetujui, kesepakatan yang memalukan ini akan dirayakan di istana-istana Riyadh dan oleh perusahaan-perusahaan senjata yang akan meraih keuntungan daripadanya, tetapi itu akan menyebabkan kemusnahan yang lebih besar bagi rakyat Yaman,” kata Andrew Smith dari Trade Campaign Against Arms Trade.

Britain dan Arab Saudi bersetuju untuk meningkatkan perdagangan dan pelaburan dua hala mereka kepada $ 65 bilion untuk tahun-tahun akan datang, tetapi sebahagian besar hubungan perniagaan mereka akan memberi tumpuan kepada pertahanan dan keselamatan.

Britain mengiktiraf perkongsian perisikan Arab Saudi dengan menyelamatkan nyawa British dan telah melesenkan berjuta-juta pound senjata dan peluru ke Arab Saudi.