Menteri Luar Negeri Yaman, Hisham Sharaf berkata pada hari Ahad (21/04) bahawa, rakyat Yaman tidak akan melupakan siapa yang memerangi mereka untuk memenuhi kehendaknya dengan meletakkan pelbagai halangan.

Semasa pertemuannya dengan Pengarah Pejabat Duta Khas PBB untuk Yaman, Nicholas Davies, menteri Yaman menekankan bahawa parti lain (bekas Presiden Hadi) yang setia kepada pencerobohan mesti memahami semangat Perjanjian Stockholm.

Seperti yang dipetik oleh SABA, meminta pihak lain untuk membetulkan prosedur yang salah dan berusaha untuk mengurangkan penderitaan rakyat, terutamanya mempercepat pembayaran gaji kakitangan awam tanpa pengecualian dan membuka semula Lapangan Terbang Antarabangsa Sana’a untuk penerbangan awam dan komersial.

Mesyuarat itu membincangkan usaha yang dilakukan oleh Duta PBB untuk Yaman Martin Griffiths, memandangkan dasar-dasar provokatif yang berterusan oleh pihak-pihak lain yang mengambil langkah sebelah pihak untuk meningkatkan penderitaan rakyat, seperti menangguhkan pengeluaran permit untuk minyak dan mengarahkan pihak berkuasa Aden untuk tidak menerima dokumen perjalanan yang dikeluarkan dari Sanaa.