Presiden Rusia, Vladimir Putin memberi amaran bahawa kesabaran terhadap kumpulan bersenjata di wilayah Ghouta timur ada batasnya, kerana mereka datang ke Damsyik dan menyerang ibu kota Syria itu tanpa pandang bulu, lapor Press TV.

Selepas kehilangan kawalan terhadap banyak kawasan di Syria, kebanyakan militan yang disokong asing ditumpukan di Ghouta Timur, dan kini mereka memasuki salah satu peringkat yang paling dahsyat dalam konflik Syria yang telah berlangsung selama bertahun-tahun.

“Seperti yang diketahui, dalam apa jua keadaan, kita di Rusia cukup pandai memahami hal ini. Beberapa serangan melanda walaupun di kedutaan dan misi perdagangan Rusia,” katanya.

“Adakah kita akan bertolak ansur dengan ini selama-lamanya? Sudah tentu, tidak,” tambah Putin pada sidang akhbar pada Rabu (28 Feb), diikuti dengan ceramah dengan Canselor Persekutuan Austria, Sebastian Kurz di Moscow.

“Pengeboman di sana berterusan. Dalam beberapa hari ini, serangan peluru berpandu dan bom telah mencapai 50-60,” katanya.

Putin menjelaskan bahawa beberapa kumpulan ekstremis yang berakar di Ghouta Timur telah disenaraihitamkan, dan operasi ketenteraan terhadap mereka akan diteruskan di bawah resolusi Majlis Keselamatan PBB terkini.

Majlis Keselamatan PBB baru-baru ini mengeluarkan satu resolusi yang menyerukan gencatan senjata selama 30 hari di Syria tanpa penangguhan untuk membolehkan akses kepada bantuan perubatan dan pemindahan di kawasan yang terkena konflik.

sumber – MediaAdil