Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan mengutuk percubaan rampasan kuasa di Venezuela. Erdogan berkata, Turki sebagai sebuah negara yang mengalami rampasan kuasa merasakan kesan negatif sebenar perjuangan kuasa paksa dan tidak sah.

“Kami sebagai sebuah negara yang telah mengalami rampasan kuasa dan akibat negatifnya, mengutuk percubaan rampasan kuasa di Venezuela,” kata Erdogan seperti yang dilapokan Antara, Selasa (30/04)

Presiden Turki itu juga meminta dunia menghormati pilihan demokrasi rakyat di Venezuela.

“Mereka berusaha mengangkat gabenor kolonial pasca moden di Venezuela, iaitu sebuah negara yang kedaulatan dan presidennya dilantik melalui pilihan raya. Harus tahu bahawa hanya pilihan raya demokratik dapat menentukan cara untuk memerintah negara,” kata Erdogan.

“Sebulat suara adalah elemen asas dalam demokrasi,” katanya.

Kenyataan Erdogan dibuat selepas Naib Presiden Venezuela Jorge Rodriguez berkata sekumpulan tentera mengambil kedudukan di Jalan Altamira, berhampiran pangkalan tentera utama La Carlota. Mereka melancarkan pemberontakan terhadap perlembagaan dan keamanan di negara ini.

Terdahulu, ketua pembangkang Juan Guaido menggalakkan rakyat untuk mengambil jalan-jalan untuk menyokong anggota tentera untuk menyingkirkan Presiden Nicolas Maduro. Lelaki yang mengisytiharkan dirinya sebagai presiden sementara juga menyeru rakyat untuk “menuntut kebebasan”.

Dalam laporan VOA Indonesia, yang dipetik pada hari Rabu (01/05), Guaido menyiarkan rakaman video di Twitter. Di dalam video itu, dia dilihat dengan tentera dan meminta pemberontakan untuk menamatkan “penyitaan kuasa” oleh Presiden Nicolas Maduro.

Sementara itu, Maduro menyeru rakyat untuk mengambil jalan-jalan untuk “melindungi tanah air dan Perlembagaan”.