Amerika Syarikat terus meningkatkan jumlah tentera yang ditempatkan ke rantau Teluk di Timur Tengah, bersama-sama dengan peningkatan ketegangan dengan Iran.

Terbaru, Amerika Syarikat mengumumkan bahawa ia akan menggunakan kapal amfibia dan sistem pertahanan udara Patriot, untuk menyokong pesawat pengangkut dan pesawat pengebom B-52 yang telah dihantar sebelum ini.

Pentagon berkata pada hari Jumaat (10/05), penggunaan tentera tambahan adalah sebagai tindak balas kepada ancaman dari Iran. Tentera laut, kenderaan amfibia, sistem pertahanan udara Patriot, yang dibawa bersama USS Arlington, akan menyertai USS Abraham Lincoln.

Pasukan petugas pesawat dan pasukan petugas pengebom B-52 telah diperintahkan ke rantau Teluk, selepas Washington menerima laporan perisikan mengenai rancangan serangan dari Iran ke rantau itu.

Komando Pusat Amerika Syarikat (CENTCOM), pasukan Amerika Syarikat untuk Timur Tengah dan Afghanistan, berkata pada hari Jumaat (10/05), pesawat pengebom B-52 tiba di kawasan operasi pada 8 Mei, tanpa menentukan di mana kapal terbang mendarat.

Penasihat keselamatan kebangsaan Amerika Syarikat John Bolton berkata sebelum ini, penggunaan tentera itu adalah mesej yang “jelas dan tidak dapat disalah tafsir” kepada Iran, mengenai serangan Amerika Syarikat dan rakan-rakannya di rantau Teluk.

Washington tidak menyatakan ancaman yang dicadangkan dari musuh, mencetuskan kritikan yang mengatakan bahawa Amerika Syarikat telah bereaksi berlebihan dan sebenarnya telah meningkatkan ketegangan di rantau ini.

Walaupun rakyat Iran tidak memberikan respon segera kepada langkah-langkah Washington, mereka mengatakan bahawa Amerika Syarikat sedang berperang psikologi.

“Kenyataan Bolton adalah satu bentuk kegunaan yang tamat peperangan psikologi,” kata jurucakap Majlis Keselamatan Negara Tertinggi Iran, Keyvan Khosravi.

Penghantara tentera Amerika Syarikat juga datang setelah pernyataan Iran yang menjanjikan akan meninggalkan perjanjian nuklear 2015 dan kembali ke penghasilan uranium negara jika tidak ada perjanjian baru dalam 60 hari ke depan.