epa07042803 Iranians carry the coffins of the victims of recent terror attack during a funeral ceremony in the city of Ahvaz, southern Iran, 24 September 2018. Media reported that gunmen have opened fire during an Iranian military parade in the south-western city of Ahvaz on 22 September 2018, killing 24 people, including civilians and injuring dozens. EPA/STR

Timbalan pemerintah Pengawal Revolusi Iran semalam, memberi amaran kepada Amerika Syarikat dan Israel bakal menerima ‘pembalasan dahsyat’, menuduh dua negara itu terbabit dalam serangan ketika perarakan tentera di Ahvaz minggu lalu, menyebabkan 25 terbunuh.

“Anda pernah melihat pembalasan kami sebelum ini… Anda akan melihat tindak balas kami membawa kemusnahan besar dan anda akan menyesal,” kata Hossein Salami berucap di upacara pengebumian mangsa serangan itu yang disiarkan secara langsung melalui televisyen.

Ribuan orang memenuhi jalan raya dan kawasan pengebumian di Ahvaz, selatan Iran.

Seramai 25 orang terbunuh dalam serangan itu, termasuk 21 anggota Pengawal Revolusi, iaitu pasukan elit tentera Iran.

Ramai melaungkan kata-kata “mati Amerika dan Israel’.

Empat penyerang melepaskan tembakan ke arah orang ramai yang menonton perarakan tahun itu sempena permulaan perang antara Iran dengan Iraq pada 1980 hingga 1988.

Semua penyerang terbabit terbunuh ditembak anggota keselamatan.

Pemimpin Iran turut menuduh negara Arab yang menjadi sekutu Amerika terbabit dalam serangan itu, tuduhan yang pastinya meningkatkan ketegangan antara Iran dengan seterunya, Arab Saudi.

Pengeluar minyak utama dunia itu terbabit dalam perang di Asia Barat, menyebelahi Syria, Yaman, Iraq dan Lubnan. Emiriah Arab Bersatu (UAE), sekutu Arab Saudi menyangkal dakwaan Iran itu.

Iran juga menghadapi tekanan Amerika dalam isu pembangunan senjata nuklearnya, manakala Israel berusaha mengelak Iran membekalkan senjata kepada Hizbullah di Lubnan.

Menteri Pertahanan Iran, Amir Hatami, memberi amaran ‘pengganas’ akan menerima pembalasan negaranya.

Sementara itu, menteri perisikan Iran, Mahmoud Alavi berkata, pasukan keselamatan sudah menahan ramai rangkaian suspek berhubung serangan itu.

Agensi propaganda kumpulan Negara Islam (IS) atau Daish menyiarkan rakaman video tiga lelaki menaiki van dalam perjalanan melakukan serangan itu.

Selain Daish, Pemberontak Kebangsaan Ahvaz iaitu pertubuhan etnik Arab Iran yang menuntut kemerdekaan wilayah Khuzestan yang kaya dengan minyak juga mengaku bertanggungjawab melakukan serangan itu.

HMetro