Pemimpin negara-negara Asia dan Amerika Latin telah memberi ucapan tahniah kepada Vladimir Putin atas pemilihan semula sebagai Presiden Rusia, sementara pemimpin Barat masih kekal berdiam diri di tengah-tengah ketegangan hubungan Moscow-Barat.

Dalam pemilihan itu, Putin memenangi hampir 77 peratus daripada pemilihan undi pada pilihan raya presiden pada Ahad, menurut keputusan rasmi yang dikeluarkan awal hari ini.

Presiden Iran, Hassan Rouhani adalah antara pemimpin pertama yang memberikan ucapan tahniah kepada rakan sejawatannya di Rusia atas “kemenangan hebatnya” pada Isnin.

Dalam ucapan tahniahnya kepada Putin, Presiden Rouhani melahirkan harapan untuk hubungan Teheran-Moscow yang lebih kuat di peringkat dua hala, serantau dan antarabangsa.

Presiden China, Xi Jinping juga menawarkan keinginan yang tinggi kepada ketua negara Rusia, dengan mengatakan bahawa perkongsian Beijing dengan Moscow adalah satu “peringkat terbaik dalam sejarah.”

“Pada masa ini, kerjasama koperasi strategik komprehensif China-Rusia berada pada tahap terbaik dalam sejarah, yang telah memberikan contoh untuk membina hubungan antarabangsa yang baru,” kata Xi.

Presiden Venezuela, Nicolas Maduro juga mengucapkan tahniah kepada ketua negara Rusia tersebut.

“Kemenangan baru ini terhadap Presiden Putin bakal menguatkan kepimpinannya dan kemampuannya untuk menggerakkan Rusia dalam sejarah dan dalam dunia yang terancam pada hari ini,” kata Maduro.

Di Bolivia, Presiden Evo Morales melalui Twitter telah mengucapkan tahniah kepada Putin:

“Rusia menghormati maruah masyarakat dan menjamin keseimbangan geopolitik terhadap tuduhan imperialisme.”

Para pemimpin Kazakhstan, Cuba dan Belarus juga telah menghantar mesej kepada Putin.

Ini adalah ketika pemimpin-pemimpin Barat belum bertindak balas terhadap pemilihan semula Putin di tengah-tengah hubungan Moscow-Barat yang bermasalah atas pelbagai isu, termasuk krisis di Ukraine, misi anti-keganasan Rusia di Syria, dan yang paling terbaru mengenai bekas perisik dan anak perempuannya yang diracun di Britain.

Jerman menjadi negara Barat yang pertama yang memecahkan kesunyian dalam memberikan ucapan tahniah kepada pemilihan Putin, dengan menteri luar negaranya mengatakan pada Isnin bahawa Rusia akan tetap menjadi “pasangan yang sukar” selepas pemilihan, tetapi akan diperlukan untuk membantu menyelesaikan ketegangan internasional.

“Keputusan pilihan raya di Rusia tidak mengejutkan kita lebih daripada apa yang dijangkakan dalam pilihan raya ini,” kata Maas kepada wartawan di Brussels.

Canselor Jerman Angela Merkel, menurut jurucakapnya, akan mengucapkan tahniah kepada Putin yang juga akan meningkatkan “cabaran” dalam hubungan mereka.

“Saya tidak dapat menjamin kandungan mesej ucapan tahniah, tetapi saya percaya bahawa mesej itu juga akan menyebutkan cabaran-cabaran di Jerman dan hubungan dengan Rusia,” kata Steffen Seibert.

sumber – MediaAdil