Tiga wartawan PBB menulis surat ke India untuk mengetahui butiran lanjut mengenai langkah-langkah yang diambil di dalam menyelesaikan 76 kes penyeksaan dan pembunuhan yang berlaku di Jammu dan Kashmir sejak tahun 1990.

Surat itu ditulis oleh seorang wartawan khas dari Suruhanjaya Hak Asasi Manusia PBB (UNHRC), Agnes Callamard, Dainius Puras, dan Nils Melter, pada bulan Mac, tetapi ia hanya diterbitkan di laman web rasmi PBB bersama dengan tanggapan India pada hari Sabtu.

“Dari kes-kes ini, pihak berkuasa India dianggap telah gagal melaksanakan penyiasatan yang menyeluruh, cepat dan tidak adil dan gagal menjamin berlakunya aturan hukum dan keadilan,” tulis wartawan di dalam surat itu.

India juga membalas surat yang menentang dakwaan itu dan enggan terlibat dalam perkara itu.

“India sangat membantah laporan dan tuduhan terhadap India. Oleh itu, India tidak mahu terlibat lagi dengan pemberita mengenai isu ini,” kata pihak berkuasa India, merujuk kepada laporan PBB tentang dakwaan pelanggaran hak asasi manusia di Jammu dan Kashmir yang dikeluarkan tahun lalu .

Pihak India juga menyebut laporan itu “keliru, tidak jelas dan hanya berdasarkan motif tertentu”.

Jammu dan Kashmir, terletak di rantau Himalaya yang mijoritinya Muslim, sebahagiannya dikuasai oleh India dan Pakistan tetapi dituntut kedua-duanya secara penuh.

Sejak mereka dibahagikan pada tahun 1947, kedua negara telah berperang tiga kali – pada tahun 1948, 1965 dan 1971 – dua daripadanya kerana Kashmir.

Beberapa kumpulan Kashmir di Jammu dan Kashmir telah telah melakukan pemberontakan ke atas kerajaan India untuk memperjuangkan kemerdekaan atau untuk bersatu dengan negara jiran Pakistan.

Menurut beberapa organisasi hak asasi manusia, ribuan orang telah terbunuh dalam konflik di rantau ini sejak tahun 1989.