Anggota Parlimen China telah meluluskan pindaan perlembagaan yang menghapuskan had tempoh tadbir bagi seorang presiden dan membenarkan presiden China, Xi Jinping berpotensi untuk kekal mentadbir negara selama-lamanya.

Langkah itu telah diluluskan oleh hampir 3,000 perwakilan dalam Kongres Rakyat Kebangsaan dengan majoriti mutlak pada Ahad, dengan hanya dua undi “tidak” dan tiga tidak hadir.

Parti pemerintah China mencadangkan pindaan kepada had tempoh panjang untuk presiden dan naib presiden bulan lalu.

“Ini adalah kehendak orang awam,” kata Ju Xiuqin, perwakilan dari wilayah timur laut Heilongjiang, kepada AFP, mengulangi kenyataan sebelumnya oleh pihak parti bahawa pindaan itu mempunyai sokongan sebulat suara oleh rakyat mereka.

“Xi Jinping telah mempengerusikan begitu banyak projek penting seperti pembaharuan ekonomi dan memerangi rasuah. Terdapat satu keadaan yang mana kami menyokong beliau supaya mempunyai lebih banyak masa untuk menyelesaikan tugasnya, “kata Dou Yanli, perwakilan dari wilayah timur Shandong.

Kelulusan itu kini membolehkan Xi kekal sebagai presiden melepasi akhir penggal kedua pada tahun 2023, menyatukan kuasanya sebagai pemimpin China paling kuat sejak pengasas Komunis China, Mao Zedong.

sumber – MediaAdil