Pihak Berkuasa Palestin menolak untuk mengambil bahagian dalam pertemuan dengan para pegawai dari Israel dan negara-negara Arab, termasuk Arab Saudi yang dianjurkan oleh White House bagi membincangkan situasi di Semenanjung Gaza.

Pertemuan pada Selasa adalah yang pertama sebagai tuan rumah oleh White House. Ia disertai oleh wakil dari Israel dan 17 buah negara, termasuk Arab Saudi, Emiriah Arab Bersatu, Mesir, Bahrain, Oman, Jordan, Qatar, Kanada, dan beberapa negara Eropah.

Gaza yang memiliki penduduk kira-kira dua juta rakyat Palestin, sedang menghadapi krisis kemanusiaan, didorong oleh pengepungan wilayah Israel pada tahun 2006, dan serangan berterusan serta perang seluruhnya.

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) mengatakan bahawa kawasan itu boleh menjadi “tidak dapat didiami” menjelang 2020. Namun, Tel Aviv mengatakan bahawa ia harus menggunakan sekatan untuk menimbulkan tekanan terhadap gerakan penentangan Hamas Palestina, yang mengendalikan dan mempertahankan wilayah yang diceroboh Israel.

Mesyuarat itu bagaimanapun telah diboikot oleh PA, yang marah dengan tindakan Presiden AS Donald Trump pada Disember lalu yang mengiktiraf kota suci Jerusalem al-Quds sebagai “ibu negara Israel”.

Perisytiharan Trump mendorong Presiden PA Mahmoud Abbas secara rasmi mengisytiharkan bahawa rakyat Palestin tidak akan lagi menerima AS sebagai orang tengah bagi menyelesaikan konflik Palestin-Israel selama beberapa dekad sedangkan Washington “benar-benar berat sebelah” ke arah Tel Aviv.

Sejak itu, Abbas telah beralih ke Kesatuan Eropah, Kesatuan Afrika, Rusia, China, dan Liga Arab untuk menyertai usaha-usaha yang bertujuan untuk menyelesaikan konflik.

Walaupun ia telah mengasingkan rakyat Palestin, pentadbiran AS menegaskan akan terus campur tangan dalam proses itu.

Washington sedang merancang rancangan perdamaian Timur Tengah, dan para pegawai AS mengatakan bahawa persidangan Selasa adalah penting untuk “rundingan masa depan,” yang mana Washington harus berusaha untuk menyelenggarakan berdasarkan rancangan itu.

Menurut The Jerusalem Post, pelan itu “direka untuk mengukuhkan pakatan  antara dunia Arab ” dan Israel.

Sebagai tindak balas kepada keputusan Abbas, pentadbiran Trump berkata pada bulan Januari bahawa ia akan menahan $ 65 juta daripada ansuran bantuan $ 125 juta kepada Badan Bantuan dan Kerja Pertubuhan Bangsa-Bangsa untuk Pelarian Palestin (UNRWA).

“Kami menyesali bahawa Pihak Berkuasa Palestin tidak ada bersama kami hari ini,” kata Jason Greenblatt, utusan khas Trump untuk proses perdamaian antara Israel dan Palestin, yang turut dihadiri oleh Jared Kushner, menantu lelaki Trump dan penasihat kanannya.

Beliau menambah bahawa dalam apa jua tindakan, yang boleh diambil mengenai keadaan Gaza, harus dirancang dengan teliti.

sumber – MediaAdil