Kebakaran di Israel

Pihak Berkuasa Palestin, Mesir, Rusia dan empat negara Eropah telah menawarkan bantuan untuk memadamkan kebakaran hutan di Israel. Perkara ini disampaikan oleh Benjamin Netanyahu.

Palestin dan Israel masih dalam konflik. Cadangan perdamaian yang dirancang oleh Presiden Amerika Syarikat Donald Trump, yang dikenali sebagai “Deal of the Century” telah dikritik oleh Pihak Berkuasa Palestin. Isi cadangan itu tidak diumumkan secara rasmi oleh Amerika Syarikat.

Kementerian Luar Israel berkata pesawat pemadam kebakaran telah dihantar oleh Cyprus, Greece, Italy dan Croatia. Sedangkan Mesir menghantar dua helikopter pada perintah Presiden Abdel Fattah al-Sisi.

Kebakaran hutan di Israel telah memaksa kira-kira 3,500 penduduk di beberapa bandar untuk dipindahkan. Polis Israel mengatakan kira-kira 15 rumah persendirian telah terbakar sejak kebakaran hutan merebak ke kawasan kediaman pada hari Khamis.

Perkhidmatan Bomba dan Penyelamat Israel berkata kebakaran di laluan utama antara Jerusalem dan Tel Aviv sebahagian besarnya terkawal tetapi cuaca panas masih menjadi risiko kebakaran lebih besar.

“Ketika ini, pengendalian dilakukan dengan cara terbaik, tetapi cabaran masih di hadapan kita memandangkan cuaca, angin dan keadaan cuaca yang melampau,” kata Netanyahu, seperti yang dipetik oleh Reuters pada hari Sabtu (25/05). Beliau mengesahkan bahawa Pihak Berkuasa Palestin dan Rusia telah menawarkan bantuan.

“Hingga kini, bantuan telah datang dari Greece, Croatia, Itali, Mesir dan Cyprus, dan kami mengucapkan ribuan terima kasih. Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada sahabat saya, Presiden Mesir (Abdel Fattah) al-Sisi untuk menghantar dua helikopter,” kata Netanyahu.

“Kami bersetuju dengan menteri keselamatan dalaman dan ketua Majlis Keselamatan Negara untuk mendapatkan bantuan pada skala yang paling luas”, jelasnya yang menyebut bantuan Pihak Berkuasa Palestin dalam bentuk beberapa kenderaan pemadam kebakaran.

Seperti yang dilaporkan sebelum ini, kebakaran hutan yang teruk berlaku di taman-taman dan rizab alam semula jadi di kawasan antara Tel Aviv dan jerusalem pada hari Khamis, berikutan gelombang panas yang melampau.

Pada hari Jumaat, suhu mencapai 37 darjah Celsius di Tel Aviv, 43 darjah Celsius di Beersheba, Negev dan 50 darjah Celcius di rantau Arava. Gelombang haba dijangka melanda sehingga Sabtu (25/05).