Perdana Menteri Pakistan Imran Khan pada hari Jumaat memberi amaran bahawa tindakan India di Jammu dan Kashmir bakal melahirkan ekstremisme.

Dalam ucapannya di Muzaffarabad, ibukota Jammu dan Kashmir yang dikendalikan oleh Pakistan, Khan menyifatkan Kashmir sebagai masalah kemanusiaan dan berjanji untuk mengangkat masalah ini pada sesi Perhimpunan Agung PBB akhir bulan ini.

“Saya ingin memberitahu India bahawa kekejaman tentera anda di Kashmir mendorong golongan muda terhadap ekstremisme, mereka (lelaki muda) akan berperang dengan kekejaman ini, kerana mereka lebih suka kematian terhormat atas kehidupan yang menghina,” katanya.

Perdana Menteri Kashmir dikendalikan oleh Pakistan Raja Pakistan Farooq Haider, Menteri Luar Shah Mehmood Qureshi, ahli kabinet, ahli politik tempatan, seniman dan ahli sukan termasuk bekas bintang cricket Shahid Afridi, menghadiri perhimpunan yang diadakan untuk memperlihatkan perpaduan dengan warga penduduk Kashmir yang dikendalikan oleh India.

“Sekiranya anda memperlakukan saya, wanita dan kanak-kanak dalam keluarga saya, saya akan bertarung kerana saya akan berfikir kematian adalah lebih baik daripada kehidupan ini,” kata Khan sambil melihat emosi apabila orang ramai melambaikan bendera Pakistan dan Kashmir.

Khan memberi amaran kepada Perdana Menteri India, Narendra Modi bahawa perbuatannya bukan sahaja mensasarkan Kashmir, tetapi juga meningkatkan rasa pengasingan dan ketidakamanan bagi 200 juta Muslim India.

“Saya mahu memberi jaminan kepada anda bahawa kami tidak akan mengecewakan anda, saya akan mengambil Kashmir, yang tidak pernah diambil oleh mana-mana kerajaan pada masa lalu,” kata Khan, merujuk kepada sesi Perhimpunan Agung PBB yang akan datang.

Memetik serangan yang membunuh 44 tentera India pada Februari tahun ini di daerah Pulwama Kashmir, Khan berkata serangan ganas dilakukan oleh seorang Kashmiri muda, yang telah diseksa dan dihina oleh tentera India.

“India menganggap Pakistan bertanggungjawab, padahal ia adalah reaksi terhadap kekejaman India,” katanya.

Khan berkata bahawa walaupun sesetengah negara masih berdiam diri mengenai Kashmir kerana kepentingan perdagangan mereka dengan India, 1.25 bilion umat Islam di seluruh dunia tidak akan berdiam diri.

“Ramai di antara mereka juga boleh pergi ke arah ekstremisme,” katanya.

Walaupun banyak parti politik di Kashmir berkeras untuk mengadakan demonstrasi menuju ke Line of Control (LoC) – sempadan de facto, yang memisahkan Jammu dan Kashmir – Khan berkata beliau sendiri akan menyokongnya.

Parti-parti politik di rantau ini mahu mengamalkan semula pemusnahan Tembok Berlin yang memisahkan Jerman pada tahun 1961-1989.

“Saya benar-benar memahami emosi kamu. Banyak daripada kamu yang ingin berarak ke arah LoC. Tapi tidak sekarang, saya akan memerintahkan bila kita harus pergi ke LoC, saya akan pergi ke Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dan memberitahu dunia apa yang berlaku di Kashmir, dan jika tidak dapat diselesaikan, seluruh dunia akan menderita, “kata Khan.

Jammu dan Kashmir telah mengalami sekatan perhubungan sejak 5 Ogos, ketika India menukar keadaan status negara.

Kerajaan India kemudian memberhentikan jumlah gangguan komunikasi di rantau ini untuk menghalang demonstrasi dan menghalang pemberontakan.

Beberapa kumpulan hak asasi manusia termasuk Human Rights Watch dan Amnesty International telah berkali-kali meminta India untuk mengangkat sekatan dan melepaskan tahanan politik.

Sejak tahun 1947, Jammu dan Kashmir telah diberikan hak istimewa untuk menguatkuasakan undang-undang mereka sendiri.

Peruntukan ini juga melindungi undang-undang kewarganegaraannya, yang melarang orang luar daripada menetap atau memiliki tanah di kawasan tersebut.

Jammu dan Kashmir dikawal sebahagiannya oleh India dan Pakistan dan dituntut kedua-duanya secara penuh.

Sejak berpisah pada tahun 1947, India dan Pakistan telah berperang tiga kali – pada tahun 1948, 1965 dan 1971 – dua daripadanya berperang merebut Kashmir.

Beberapa kumpulan Kashmir di Jammu dan Kashmir berjuang melawan pasukan India untuk berjuang untuk kemerdekaan, atau untuk bersatu dengan jiran Pakistan.

Menurut organisasi hak asasi manusia, ribuan orang telah meninggal akibat konflik di rantau ini sejak tahun 1989.