Seorang penganalisis percaya bahawa masyarakat antarabangsa telah bersikap munafik terhadap rakyat Palestin kerana gagal mengutuk kekejaman Israel terhadap rakyat Palestin.

“Kami tidak melihat Nikki Haley, duta besar Amerika Syarikat ke PBB yang duduk di PBB menangis untuk kanak-kanak Palestin. Masyarakat antarabangsa telah mengambil sikap yang sangat munafik. Kami hanya mendengar tentang mengambil tindakan apabila ia berkaitan dengan negara atau negara di mana Amerika Syarikat atau NATO mahu menggulingkan dan mahu menggantikan presiden atau pemimpin negara, ataupun dasar negara, “kata Mnar Muhawesh, ketua pengarang MintPress News kepada Press TV dalam temu bual pada hari Sabtu (17 Feb).

“Kami tidak pernah mendengar sistem apartheid yang kami pakai di Barat untuk Palestin, di mana kanak-kanak dan remaja ditinggalkan di sana kerana mempertahankan rumah mereka,” katanya.

“Kanak-kanak Palestin telah menjadi ikon perlawanan di seluruh dunia kerana mereka ditinggalkan bersendirian untuk mempertahankan rumah mereka dari lelaki bersenjata. Sudah tiba saatnya kita berdiri dan berhenti menangis air mata buaya untuk apa yang sedang terjadi di Palestin,” katanya lagi.