Presiden Palestin Mahmoud Abbas menyatakan untuk mengakhiri “semua perjanjian, termasuk koordinasi keamanan” dengan Tel Aviv di tengah-tengah pelanggaran Israel terhadap rakyat Palestin.

“Selepas semua pelanggaran yang dilakukan terhadap rakyat, kami mengumumkan penamatan semua perjanjian yang ditandatangani dengan Israel,” kata Abbas pada hari Khamis.

Abbas menegaskan bahawa penamatan itu juga termasuk “penyelarasan keselamatan” antara Pihak Berkuasa Palestin (PA) dan rejim Tel Aviv.

Abbas membuat pengumuman itu selepas mesyuarat kecemasan yang diadakan di ibu pejabat presiden di bandar Ramallah, Tebing Barat pada hari Khamis (25/07).

Pejabat berita WAFA Palestin rasmi sebelum ini melaporkan bahawa mesyuarat itu telah ditangguhkan untuk membincangkan menyekat hasil cukai PA, pembinaan penempatan haram dan pelarian Palestin.

Semasa mesyuarat itu, presiden Palestin berkata bahawa kepimpinan PA telah memutuskan untuk melancarkan “mekanisme” untuk membentuk jawatankuasa yang melaksanakan keputusan di tengah-tengah berlanjutan “pelanggaran Israel”.

“Pihak berkuasa Israel telah memutuskan untuk mengabaikan semua kewajibannya sesuai dengan perjanjian yang ditandatangani mereka. Mereka terus membunuh rakyat Palestin, menahan mereka, memusnahkan rumah mereka dan merampas tanah mereka,” kata Abbas pada pertemuan itu.

Abbas terus mengecam “draf abad” dalam draf Amerika Syarikat, yang menyebutnya melanggar hak Palestin yang lebih jelas.

“Kami tidak akan hidup berdampingan dengan pendudukan dan kami tidak akan berurusan dengan perjanjian abad ini atau tamparan abad ini atau perjanjian memalukan abad ini, semua nama untuk satu tajuk. Palestin dan Jerusalem tidak dijual dan tawar-menawar. Mereka bukan urus niaga hartanah dalam syarikat hartanah, “katanya.

“Persetujuan abad” yang dirumuskan oleh penasihat kanan Trump, Jared Kushner, tidak akan dikeluarkan secara rasmi lagi. Apa yang mereka sebut sebagai “perjanjian damai” dilaporkan menafikan hak rakyat Palestin untuk memiliki negara Palestin yang berdaulat, tetapi mendakwa untuk memberikan insentif ekonomi.