Kapal Tentera Laut British tiba di Teluk Parsi pada hari Ahad untuk mengawal kapal dagang melalui Selat Hormuz, berikutan penangkapan tangki minyak British oleh Iran minggu lalu.

Kementerian Pertahanan British berkata dalam satu kenyataan bahawa HMS Duncan menyertai HMS Montrose untuk membantu perjalanan yang selamat dari kapal-kapal bendera British melalui Selat Hormuz.

“HMS Duncan akan beroperasi bersama HMS Frigate hingga akhir bulan Ogos, memastikan kapal bersedia untuk mengiringi kapal dagang,” kata kenyataan itu.

London mengumumkan pada hari Khamis bahawa Tentera Laut negara akan mengawal kapal-bendera British melalui laluan perairan penting, di mana kebanyakan hidrokarbon dibawa ke Asia Timur melalui laluan itu.

Sebelum ini, British meminta semua kapal tangki dan kapal lain yang berlayar menggunakan bendera negara untuk mengelakkan dari melalui selat buat sementara waktu.

Minggu lalu, negara itu menyeru misi maritim yang diketuai oleh Eropah untuk memastikan perjalanan yang selamat di sekitar Teluk Parsi, berikutan penyitaan kapal yang diterbangkan oleh Iran, sebagai tindak balas terhadap penangkapan kapal Iran di luar pantai Gibraltar.