Parlimen Israel telah meluluskan undang-undang yang membolehkan menteri pedalaman membatalkan status kediaman tetap mana-mana Palestin di Baitulmuqaddis al-Quds dengan alasan “pelanggaran kesetiaan” kepada rejim Tel Aviv.

Undang-undang, yang diluluskan oleh Knesset pada hari Rabu, juga boleh digunakan bagi mereka yang statusnya diperolehi berdasarkan maklumat palsu, dan dalam kes-kes di mana “seseorang individu melakukan perbuatan jenayah.”

Mengikut undang-undang, Menteri Dalam Negeri Israel Aryeh Deri kini mempunyai kuasa untuk membatalkan dokumen residen mana-mana Palestin yang dia pilih untuk dilihat sebagai ancaman.

Seorang ahli kanan Pertubuhan Pembebasan Palestin (PLO) menyelar undang-undang tersebut sebagai “undang-undang perkauman yang sangat rasis.”

“Dengan cara yang tidak beretika melupuskan residen penduduk Palestin dari Baitulmuqaddis al-Quds dan menghalang hak rakyat Palestin untuk tinggal di bandar mereka sendiri, rejim Israel bertindak melanggar undang-undang antarabangsa dan melanggar hak asasi manusia dan undang-undang kemanusiaan antarabangsa,” kata Hanan Ashrawi.

Kelompok hak asasi Palestin ADALAH menekankan bahawa undang-undang itu tidak sah di bawah udang-undang antarabangsa kemanusiaan.

“Timur Baitulmuqaddis dianggap sebagai wilayah yang diduduki di bawah undang-undang kemanusiaan antarabangsa (IHL) – seperti semua kawasan lain di Tebing Barat dan Semenanjung Gaza – dan penduduk Palestinnya adalah penduduk awam yang dilindungi. Oleh itu, adalah haram di bawah IHL untuk mengenakan ke atas mereka kewajipan untuk setia kepada kuasa yang menduduki, apatah lagi untuk menafikan status penghunian tetap atas dasar ini, “kata kumpulan itu dalam satu kenyataan.

Sebelum ini, Human Rights Watch menegaskan bahawa pembatalan pendudukan yang memaksa orang Palestin keluar dari Jerusalem, “boleh dikira sebagai jenayah perang” di mata Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC).

Undang-undang ini kemungkinan besar akan digunakan untuk penduduk Timur Jerusalem al-Quds yang telah memprotes terhadap pendudukan Israel dan cara layanan terhadap rakyat Palestin.

Wilayah Palestin yang diduduki telah menyaksikan gelombang ketegangan baru sejak Presiden AS Donald Trump mengumumkan keputusannya pada 6 Disember tahun lepas untuk mengiktiraf Jerusalem al-Quds sebagai ibu negara Israel dan memindahkan kedutaan AS di Israel dari Tel Aviv ke bandar yang diduduki.

Peralihan dramatik dalam dasar Washington terhadap bandar tersebut mencetuskan demonstrasi di wilayah yang diduduki, Iran, Turki, Mesir, Jordan, Tunisia, Algeria, Iraq, Maghribi dan negara-negara Muslim lain.

sumber – MediaAdil