Wakil rejim Zionis di Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Danny Danon dalam usaha untuk menutupi kejahatan Israel terhadap Palestin, mendesak PBB menumpukan perhatiannya untuk mengurangkan pengaruh Iran yang semakin meningkat di Timur Tengah.

Seperti yang dipetik oleh Farsnews, bercakap pada persidangan tahunan AIPAC di Washington pada hari Ahad (4 Mac), Danon meminta PBB untuk memberi tumpuan kepada Tehran dan bukannya meluluskan resolusi mengenai rejim Zionis.

“Adalah penting bagi PBB untuk memberi tumpuan kepada isu-isu sebenar di dunia, seperti Iran, dan tidak membuang masa dan tenaga untuk mengundi dan menyusun laporan anti-Israel,” katanya.

Danon percaya bahawa Israel dan Amerika Syarikat akan berjaya menghentikan Iran.

Sementara itu, banyak pemerhati politik telah menuduh masyarakat antarabangsa menjadi pasif dalam menghadapi kesombongan Israel di rantau ini. Mereka percaya bahawa PBB tidak mempunyai kuasa untuk mengawasi program senjata nuklear Israel yang disokong oleh kerajaan Amerika Syarikat.

Israel adalah pemilik tunggal senjata nuklear di Timur Tengah, dan zon bebas senjata nuklear di rantau ini gagal untuk membentuk kerana sokongan Washington untuk Tel Aviv.

sumber – MediaAdil