India sekali lagi gagal dalam cubaan ketiga untuk meminta Interpol mengeluarkan Red Notis untuk ulama popular Zakir Naik, kata Sun Daily pada hari Ahad.

Interpol menolak permintaan India kerana kekurangan bukti kesilapan yang dikatakan kepada Zakir Naik.

“Ini adalah percubaan ketiga oleh kerajaan India yang gagal meyakinkan Interpol mengenai tuduhan jenayah terhadap Zakir,” kata Interpol dalam satu kenyataan.

Pada kali pertama, India juga gagal memberikan dakwaan dan bukti yang meyakinkan kepada Interpol.

Sekretariat Suruhanjaya Kawalan Fail Interpol berkata Zakir tidak boleh menjadi interpol kerana kekurangan tuduhan terhadapnya.

Keputusan itu diambil selepas Interpol mengadakan perbicaraan ke-109 dari 1 hingga 5 Julai.

India bertindak balas terhadap keputusan Interpol sebagai kemunduran kerana organisasi polis antarabangsa tidak mengeluarkan Red Notis untuk Zakir Naik.

Dalam tempoh dua belas bulan yang lalu, India telah mengadakan beberapa pertemuan dengan pasukan Interpol di New Delhi untuk mendapatkan Zakir Naik.

Terdahulu, Perdana Menteri Mahathir Mohamad berkata Malaysia mempunyai hak untuk tidak mengekstradisi Zakir Naik jika tokoh dari India tidak akan mendapat keadilan.

Beliau berkata keadaan itu sama seperti Australia yang tidak mengekstradisi Sirul Azhar Umar ke Malaysia.

Sirul adalah bekas pengawal peribadi yang dijatuhi hukuman mati pada 2015 kerana membunuh model Altantuya Shaariibuu Mongolia.

“Kami meminta Australia untuk mengekstradisi Sirul dan mereka bimbang kami akan membawanya ke tali gantung,” kata Mahathir.

“Secara umum Zakir merasakan dia tidak akan mendapat perbicaraan yang adil (di India),” kata Mahathir.

Zakir Naik juga dituduh oleh Agensi Siasatan India (NIA) berperang melawan negara dan sengaja mencetuskan peperangan antara agama. – Anadolu