Berikutan lawatan ke kem pelarian di Bangladesh, peguam Mahkamah Jenayah Antarabangsa Phakiso Mochochoko telah berkata, Myanmar bukan penandatangan kepada mahkamah antarabangsa yang berpangkalan di Den Haag “tidak akan menjadi penghalang” kepada siasatan.

“Ia mungkin memberi sedikit cabaran kepada kami dari segi penyiasatan, tetapi kami pernah melalui situasi seperti ini pada masa lalu dan kami dapat menanganinya,” kata pengarah bidang kuasa mahkamah itu kepada pemberita di ibukota Dhaka.

Mochochoko berkata demikian setelah mengetuai delegasi ke daerah Cox’s Bazar di tenggara, tempat tinggal kepada sekitar satu juta pelarian Rohingya.

Walau bagaimanapun, delegasi itu menjelaskan bahawa kunjungannya ke kem itu bukanlah sebahagian daripada penyiasatan tetapi untuk mengumpul pandangan mengenai penilaian berterusan pejabat pendakwa Fatou Bensouda sama ada untuk membuat siasatan penuh.

“Pemeriksaan awal bukanlah penyiasatan, tetapi penilaian terhadap kriteria Statut Rom untuk memutuskan sama ada siasatan terhadap situasi yang ada di sini adalah wajar,” katanya.

“Oleh itu semasa misi ini berjalan, amalan piawaian , delegasi tidak mengumpulkan bukti atau melaksanakan sebarang aktiviti penyiasatan,” kata Mochochoko.

Sekitar 740,000 Rohingya dari Rakhine telah melarikan diri ke Bangladesh sejak Ogos 2017 selepas tindakan ketenteraan kejam yang digambarkan oleh pegawai PBB sebagai “pembersihan etnik”. Ribuan lagi tiba pada tahun-tahun sebelumnya berikutan keganasan anti-Rohingya yang terdahulu.

Mochochoko berkata siasatan awal akan menjadi “semua individu tanggungjawab.”

“Orang yang bertanggungjawab, orang yang memberi arahan, orang yang memerintahkan, orang yang melakukan semua perkara dan memudahkan tindakan jenayah ini,” katanya.

“Pendakwa terikat atau bertujuan untuk memastikan akauntabiliti penderitaan rakyat Rohingya dipenuhi dan mereka yang bertanggungjawab atas kekejaman yang berlaku di sana akan dipertimbangkan,” katanya.

Lawatan itu datang selepas hakim tahun lalu memutuskan bahawa walaupun Myanmar tidak mendaftar ke ICC yang berpangkalan di Den Haag, mahkamah masih mempunyai bidang kuasa terhadap jenayah terhadap Rohingya kerana Bangladesh adalah ahli.

Bulan lalu, Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC), di mana Bangladesh adalah ahli, mengambil keputusan sebulat suara untuk berpindah ke Mahkamah Keadilan Antarabangsa untuk mengiktiraf hak-hak undang-undang Rohingya dan menangani isu itu.