Tentera AS menghantar beratus-ratus tentera baru ke pangkalan al-Tanf di Homs Tenggara di sempadan Jordan secara haram di negara yang dilanda perang itu.

TRT berbahasa Arab memetik sumber-sumber tempatan di sempadan Syria dan Jordan mengatakan bahawa AS telah menghantar sejumlah 200 pasukan baru ke pangkalan al-Tanf pada minggu lalu.

Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan baru-baru ini mengatakan bahawa AS merancang untuk menubuhkan 20 pangkalan di Syria Utara dan menghantar sejumlah besar senjata dan amunisi sebanyak 5,000 trak dan 2,000 pesawat kargo ke rantau ini.

Timbalan Menteri Pertahanan Rusia, Alexander Fomin berkata minggu lalu bahawa pasukan operasi khas AS dan unit tentera lain menyumbang kepada penyediaan tempat yang selamat bagi pengganas di al-Tanf, Syria.

Bercakap kepada rangkaian berita TV Rusia, Rossiya 24, Fomin mengatakan bahawa Washington menggunakan zon yang dikuasai di barat Syria sebagai tempat persembunyian bagi pengganas.

Fomin mendakwa bahawa semua ini dilakukan “di bawah kepimpinan pasukan operasi khas dan unit lain di Amerika Syarikat”.

Di samping itu, beliau menyebut krisis kemanusiaan semasa di kem pelarian Rukban di Syria Barat pinggir al-Tanf.

Dia menganggap situasi kemanusiaan ini sebagai bencana kerana keengganan tentera AS untuk membolehkan konvoi kemanusiaan masuk ke Rukban.

sumber – MediaAdil