Seorang anggota kanan Pergerakan Islam Palestin, Hamas, memberi amaran bahawa rakyat Palestin akan berperang melawan pencerobohan rejim Zionis hingga ke penghabisan.

Dalam temu bual dengan Mehr News Agency, seorang anggota kanan Hamas, Ismail Rizwan menyeru rejim Zionis untuk bertanggungjawab terhadap semua jenayah terhadap orang awam, kanak-kanak dan wanita Palestin yang tidak bersalah, dan memberi amaran bahawa jenayah rejim Zionis tidak akan ditinggalkan tanpa jawapan.

Beliau juga menambah bahawa, perlawanan itu adalah “tindak balas dan tindak balas rakyat Palestin” terhadap jenayah baru-baru ini rejim Zionis terhadap mereka.

“Mesej nyata dari kumpulan perlawanan kepada penceroboh Zionis adalah ‘roket untuk roket’, ‘darah untuk darah’, ‘pembunuhan untuk pembunuhan’ dan ‘kehancuran untuk kemusnahan’. Kami mengisytiharkan kepada Zionis bahawa kami bersedia untuk bertindak dan bertindak balas terhadap serangan dan jenayah mereka, “kata Rizwan merujuk kepada perkembangan terkini antara kumpulan pejuang Palestin dan rejim Zionis.

Menyentuh sokongan Amerika Syarikat terhadap serangan rejim Zionis, Rizwan kemudian menekankan bahawa Amerika bertanggungjawab kepada jenayah rejim Zionis terhadap rakyat Palestin.

Ditanya mengenai tindak balas rejim Palestinian Resistance untuk projek ‘Perjanjian Abad’ AS, anggota kanan Hamas memberi amaran bahawa projek itu akan gagal, beliau menekankan bahawa masalah semasa tidak akan dapat diselesaikan kecuali rejim Zionis menghentikan pencerobohan mereka, dan membatalkan sekatan di Semenanjung Gaza tanpa sebarang sekatan dan prasyarat.

“Kami akan meneruskan perlawanan untuk membebaskan al-Quds dan Masjid Al-Aqsa …,” kata pegawai Hamas berpangkat tinggi.

Para pejuang perlawanan Islam di Palestin di Gaza telah melancarkan lebih dari 600 peluru berpandu ke wilayah Palestin yang diduduki dalam 24 jam yang lalu, dengan media Israel tidak menyatakan jumlah mangsa yang sebenarnya akibat serangan roket tersebut.