Kesatuan Eropah (EU) mendapat tekanan daripada Arab Saudi, selepas didesak untuk membersihkan nama negara itu yang didakwa aktif dengan pengubahan wang haram, lima bulan selepas disenarai hitam.

Berdasarkan dokumen sulit EU, yang dilihat oleh Reuters, blok itu sedang menyiapkan pembaharuan senarai negara-negara yang mempunyai risiko pengubahan wang haram, suatu langkah yang akan menyenangkan kerajaan Arab.

Pada Februari lalu, kerajaan kaya minyak itu telah dimasukkan ke dalam senarai hitam EU kerana ia adalah antara 23 negara yang dilihat memberikan ancaman berikutan kurang kawalan ke atas pembiayaan keganasan dan pengubahan wang haram.

Tetapi langkah berkenaan dikritik negara lain dalam blok itu termasuk Britain yang bimbang hubungan ekonomi mereka dengan negara terbabit terjejas, terutama Arab Saudi.

Selain Arab Saudi, Panama dan pulau-pulau kecil Pasifik dan Caribbean juga diletakkan dalam senarai negara yang aktif dengan pembiayaan keganasan.

Negara-negara ini akan menghadapi pengawasan ketat dalam transaksi kewangan dengan blok Eropah. Bank-bank Eropah dikehendaki membuat cek tambahan mengenai pembayaran yang dibuat oleh mereka.

Eropah, yang diketuai oleh UK dan Perancis, sebenarnya takut akan kesan ekonomi penyenaraian, yang telah mengecewakan Riyadh.

Mereka berpendapat bahawa suruhanjaya eksekutif EU tidak memberi peluang kepada Arab Saudi dan negara-negara yang disenarai hitam untuk menangani masalah.

Penyenaraian baru ini dipercayai dapat menghapuskan halangan dari negara-negara EU dan menyelesaikan barisan diplomatik baru dengan Arab Saudi.

Langkah ini juga boleh mengurangkan kebimbangan para pelabur mengenai akibat penyenaraian berkenaan. – Agensi