Laporan baru-baru ini mendedahkan bahawa Britain telah menggunakan lesen rahsia untuk menyembunyikan jumlah eksport senjata ke negara-negara yang berkonflik di Timur Tengah dan Afrika Utara, lapor Press TV.

Menurut laporan Middle East Eye (MEE) yang berdasarkan data dari Campaign Against Arms Trade (CAAT), Britain menggunakan lesen rahsia untuk menghindari kritikan awam dan menyembunyikan jumlah dan nilai senjata yang dijual.

Eksport senjata bernilai $ 8.3 bilion setahun untuk ekonomi Britain.

Dari data yang dikumpulkan, jumlah lesen rahsia yang digunakan dalam eksport senjata meningkat daripada 189 kepada 230 dari 2013 hingga 2017. Walaupun jumlah barangan senjata yang dilesenkan di bawah lesen ini meningkat dari 1,201 hingga 4,315 item.

Arab Saudi adalah pembeli terbesar senjata Britain di bawah sistem pelesenan haram ini.

Sebenarnya, senjata yang dibeli oleh Arab Saudi digunakan dalam serangan ke Yaman dan telah mengakibatkan 14,000 korban nyawa.

Negara lain yang mengimport senjata dari Britain di bawah lesen rahsia ini adalah Emiriah Arab Bersatu, Turki, Oman, Kuwait, Qatar, Israel, Mesir, Jordan, Bahrain, Algeria dan Iraq.

“Peningkatan penggunaan lesen ini akan menyebabkan semua orang bimbang. Ia menunjukkan bahawa kerajaan mahu membuat industri yang tidak jujur ​​menjadi semakin tertutup dan rahsia, “kata jurucakap CAAT, Andrew Smith.

sumber – MediaAdil