Menteri Luar Turki, Mevlut Cavusoglu mengatakan jika Amerika enggan menjual peluru berpandu Patriot ke Turki, negara itu akan membeli lebih banyak S-400 buatan Rusia atau sistem pertahanan udara dari negara yang lain.

Pegawai Amerika menasihatkan Turki untuk membeli sistem pertahanan peluru berpandu Patriot buatan Amerika daripada S-400 Rusia, dengan alasan bahawa ia tidak sesuai dengan sistem NATO dan akan mendedahkan F-35 kemungkinan itu helah Rusia. Tetapi, Washington sentiasa merumitkan proses menjual peluru berpandu Patriot ke Turki.

Turki telah bertindak balas penolakan Amerika untuk menjual Patriot akan membuat Turki mencari sumber yang lain, dengan mengatakan bahawa Rusia menawarkan perjanjian yang lebih baik termasuk pemindahan teknologi.

“Jika Amerika enggan menjual Patriot kepada kami, besok kita boleh membeli S-400 kedua atau sistem pertahanan udara yang lain,” kata Cavusoglu dalam wawancara NTV, seperti yang dilaporkan oleh Anadolu Agency pada Rabu (10/04).

Cavusoglu kemudian mengatakan bahawa beberapa negara NATO mempunyai peluru berpandu S-300 generasi terdahulu, tetapi tidak ada yang mengkritik keputusan itu.

Pada kesempatan yang sama dia juga menolak ancaman Amerika untuk membatalkan perjanjian untuk jet F-35 jika Turki terus membeli S-400. Cavusoglu berkata dengan ketiadaan F-35, Turki boleh membeli jet pejuang dari sumber lain sehingga mampu untuk menghasilkan sendiri.