Seramai 55 orang awam dilaporkan terkorban, manakala puluhan lagi cedera dalam beberapa letupan yang berlaku di bandar pelabuhan Hodeida, Yaman.

ketua delegasi Jawatankuasa Antarabangsa Palang Merah (ICRC) bagi Yaman, Johannes Bruwer dalam satu kenyataan, semalam mengatakan bahawa walaupun keadaan di lokasi kejadian letupan masih tidak diketahui, insiden ini disifatkan sebagai tidak menghormati nyawa dan harta orang awam.

“Beberapa insiden letupan di daerah berhampiran pantai itu, termasuk di pasar ikan dan kawasan sekitar Hospital Al-Thawra menyebabkan 55 orang awam maut, sementara 170 lagi mangsa cedera,” kata ICRC sebagaimana yang dilaporkan AFP.

“Dua ambulans turut musnah,” katanya.

“Kejadian di Hodeida amat mengerikan. Insiden ini tidak boleh diterima kerana ia tidak menghiraukan undang-undang kemanusiaan antarabangsa yang dikuatkuasa di Yaman,” kata Bruwer yang mengutuk serangan berkenaan.

Sebelum ini, Pengarah Eksekutif UNICEF, Henrietta Fore mengecam serangan berterusan Arab Saudi terhadap Yaman dan berkata 2,200 kanak-kanak Yaman telah terbunuh sejak awal pencerobohan Arab Saudi.

“Banyak kanak-kanak Yaman yang kelaparan atau terpaksa menyertai perang dan hampir mati kerana ia dijangkiti penyakit yang boleh dicegah,” katanya.

– Media Adil