Senat Amerika sekali lagi menegur Presiden Donald Trump atas dasarnya dengan Riyadh untuk meluluskan keputusan menamatkan sokongan Washington terhadap gabungan yang diketuai oleh Arab Saudi dalam perang dahsyat yang berlaku di Yaman sejak 2015.

Senat Amerika yang dipimpin oleh Republik, meluluskan resolusi dengan undi 54 berbanding 46, yang bersetuju untuk menghentikan penglibatan ketenteraan Amerika dalam konflik itu, termasuk menyediakan sokongan penyasaran serangan udara Saudi, tanpa kebenaran Kongres

Para penggubal undang-undang ini belum pernah meminta Resolusi Kuasa Perang, yang berlangsung selama beberapa dekad untuk menghentikan konflik luaran, tetapi mereka bersedia untuk berbuat demikian dalam usaha untuk menghentikan sokongan Amerika untuk perang telah menyebabkan bencana kemanusiaan.

Undian itu meletakkan Kongres di landasan perlanggaran dengan Trump, yang mengancam akan memberikan resolusi veto, yang menyebabkan White House mengatakan ‘masalah perlembagaan yang serius’.

Senator Bernie Sanders dan Senator Mike Lee telah menaja resolusi itu. Di samping itu, keputusan itu akan dikemukakan kepada Majlis yang dikuasai oleh Demokrat, yang dijangka layak bulan ini.

Bernie Sanders, menyifatkan perang Arab Saudi terhadap Yaman sebagai bencana kemanusiaan.