Media-media Arab Saudi melaporkan kerajaan Arab Saudi telah memberikan suntikan dana kepada putera bekas raja Iran sebanyak 300 juta dolar bagi menjatuhkankan pemerintahan di Iran.

Sebelum ini, beberapa diplomat dan pegawai senior Saudi bertemu dengan Reza Pahlevi, anak lelaki bekas Raja Iran, Muhammad Reza Pahlevi. Dalam pertemuan yang diadakan di New York tersebut, Reza Pahlavi meminta Arab Saudi untuk memberikannya sokongan dana dalam jumlah besar sebagai bayaran bagi mengusahakan plot ke atas Republik Islam Iran. Dilaporkan dalam pertemuan tersebut Saudi bersetuju meluluskan permintaan itu.

Beberapa sumber yang dekat dengan keluarga Saudi memberitahu, dengan sokongan dana besar tersebut, Arab Saudi meminta Reza Pahlavi untuk memulakan protes dan huru-hara di bandar-bandar besar Iran bagi mewujudkan imej penentangan rakyat terhadap rejim Iran.

Menurut sumber yang sama, kerjasama antara putera Pahlavi dengan Arab Saudi sudah terjalin dengan baik sejak awal tahun lalu di mana kedua-duanya merancang mewujudkan kekecohan dan huru-hara di beberapa kota besar di Iran seperti yang terjadi beberapa bulan yang lepas. Huru-hara dan tunjuk perasaan besar-besaran pada masa itu merupakan hasil dari usaha para penyokong pemerintahan rejim diktator dinasti Pahlavi yang mendapat sokongan dana dari Arab Saudi.

Beberapa bulan yang lalu, Reza Pahlavi dilaporkan mengadakan mesyuarat khas dengan para pegawai senior Saudi bagi membincangkan perancangan seterusnya.

Sumber Arab Saudi tidak banyak mengatakan tentang jumlah wang yang diberikan kepada Reza Pahlevi. Namun berita yang tersebar sebelumnya, menurut pengakuan George Nader, penasihat kerajaan UAE dan juga menurut pengakuan Menteri Luar Negeri Amerika Syarikat, Arab Saudi telah memberikan dana sebanyak 300 juta dolar kepada pihak penentang rejim Republik Islam Iran bagi mewujudkan ketegangan domestik dalaman di negara itu.

– Media Adil