Gabungan Saudi, yang mengabaikan fakta-fakta serangan, mengeluarkan kenyataan bahawa serangan udara yang menyebabkan kematian puluhan anak Yaman di jalan yang mereka lakukan adalah “sah”.

Gabungan Saudi melalui kenyataan yang dikeluarkan olen Saudi Press Agency (SPA) menyatakan pembunuhan beramai-ramai itu sebagai “tindakan yang sah,” mendakwa serangan udara itu ditujukan pada pelancar peluru berpandu yang digunakan oleh pasukan Yaman untuk menyasarkan bandar industri Jiza di selatan Arab Saudi.

Sementara Jawatankuasa Antarabangsa Palang Merah (ICRC) dengan jelas mengatakan bahawa bas yang menjadi sasaran serangan itu hanya membawa kanak-kanak.

ICRC berkata beribu-ribu kanak-kanak yang terbunuh dan cedera tiba di beberapa hospital Yaman setelah serangan gabungan yang diketuai oleh pasukan kebangsaan Arab Saudi yang membawa mereka ke dalam daerah Dhahyan di wilayah Saada, majoriti mangsa adalah kanak-kanak berusia di bawah 10 tahun.

Jurucakap rasmi Ansarallah Muhammad Abdul Salam menyifatkan pembenaran pakatan Arab kerana kejahatan yang dahsyat yang mereka lakukan terhadap kanak-kanak sebagai bukti kejatuhan moral sebenar dan gangguan terhadap kehidupan orang awam Yaman.

Abdul Salam berkata dalam tweet, “Justifikasi jurucakap pencerobohan AS-Saudi untuk jenayah mereka jelas mengganggu kehidupan orang awam. Serangan menyerang bas sekolah di pusat bandar Dahyan dan antara pembeli dan pejalan kaki di lebuh raya di Saada. ”

Hussain Al-Bukhaiti menekankan bahawa serangan gabungan jelas menargetkan sebuah kedai yang merupakan kawasan awam.

“Dari apa yang dapat disaksikan, serangan udara gabungan menyasarkan bukan peluncur roket seperti yang mereka katakan untuk membenarkan serangan,” katanya.

– Arrahmah News