Pemimpin Tertinggi Katolik Pope Francis menjelang kunjungannya yang bersejarah dan belum pernah terjadi sebelumnya ke Semenanjung Arab mengecam pencerobohan yang dipimpin oleh Arab Saudi di Yaman, walaupun negara yang dikunjunginya, Emiriah Arab Bersatu (UAE) juga menyediakan sokongan ketenteraan hebat ke atas Riyadh.

Paus menyatakan mengikuti berita perang di Yaman dengan penuh perhatian dan mendesak semua pihak menghentikan permusuhan kerana berjuta-juta nyawa telah menderita penyakit, kelaparan dan kehilangan keluarga mereka.

“Seruan kanak-kanak ini dan ibu bapa mereka sampai kepada Tuhan,” kata Pope Francis kepada ribuan orang yang mendengar di Dataran St. Peter dan berjuta-juta orang yang mendengar talian di seluruh dunia, lapor Reuters.

Paus menyebutkan bahawa perang yang sedang berlangsung di Yaman, di mana wabak kolera yang mematikan dan operasi tentera yang sedang dilancarkan hampir menghapuskan beberapa penduduk termiskin di Timur Tengah.

“Marilah kita berdoa dengan sungguh-sungguh kerana kanak-kanak lapar, dahaga dan tidak mempunyai ubat sedang berada dalam bahaya kematian,” katanya, sebelum menaiki pesawat yang menuju ke UAE ibukota Abu Dhabi.

Penganalisis telah menyatakan keraguan lawatan pertama Pope ke Timur Tengah mampu mengatasi krisis kemanusiaan yang telah berlaku walaupun mengatakan kata-kata yang sangat keras di sempadan negara.

Paus akan bertemu Putera Mahkota Abu Dhabi Sheikh Mohammed bin Zayed al-Nahyan, sekutu Putera Mahkota Arab Saudi Mohammed bin Salman, dan Sheikh Ahmed al-Tayeb, Imam Besar Masjid Al-Azhar Mesir dan universiti a-Azhar.