Setiausaha Pertahanan AS James Matisse menafikan kesahihan laporan media Australia, yang membicarakan persiapan Washington untuk menyerang sasaran nuklear Iran bulan depan.

Dalam satu kenyataan kepada pemberita di Pentagon, Matisse menyifatkan laporan ABC itu, memetik para pegawai senior Australia yang enggan dikenal pasti, sebagai “fiksyen tulen.”

Perdana Menteri Australia Malcolm Turnbull menegaskan bahawa laporan itu hanya dakwaan, mengatakan tidak ada asas untuk mempercayai bahawa Trump sedang bersedia untuk mengadakan konfrontasi ketenteraan dengan Iran.

Laporan ABC, yang memetik sumber keselamatan kanan Australia, berkata tapak tentera rahsia Australia boleh digunakan untuk membantu rakyat Amerika mengumpulkan risikan dan menetapkan sasaran dalam kempen ketenteraan Amerika Syarikat yang akan datang.

Ini datang pada masa ketegangan antara Teheran dan Washington sedang meningkat dengan ketara, kerana kedua-dua pihak bertukar ancaman untuk memilih pilihan ketenteraan terhadap satu sama lain.

– Media Adil