Konflik antara pemerintah Libya dan komander pemberontak Khalifa Haftar akan mempunyai kesan yang berkekalan walaupun permusuhan dihentikan tidak lama lagi, kata utusan PBB ke Libya pada hari Selasa.

“Libya berada di ambang perang saudara yang boleh menyebabkan perpecahan negara akan berlaku,” Ghassan Salame memberitahu Majlis Keselamatan.

Pada awal April, komander tentera pemberontak Khalifa Haftar, yang mengetuai tentera setia kepada kerajaan yang berpusat di timur negara itu, melancarkan kempen besar untuk menawan Tripoli, di mana Pusat Perjanjian Kebangsaan Nasional (GNA) yang diiktiraf oleh PBB beribu pejabat di Gavi.

Setelah lebih dari satu bulan berjuang di pinggir Tripoli, kempen Khalifa Haftar gagal mencapai misi utamanya.

Namun, pasukan Haftar terus digunakan di beberapa kawasan di sekitar ibu negara.

Libya telah mengalami kekacauan sejak 2011, ketika pemberontakan yang disokong NATO menyebabkan rampasan kuasa dan pembunuhan Presiden Muammar Ghaddafi setelah empat dekad berkuasa.

Sejak itu, bahagian politik Libya telah menghasilkan dua kerusi kuasa saingan – satu di Al-Bayda dan satu di Tripoli – bersama dengan beberapa kumpulan anggota bersenjata.

Salame memberi amaran bahawa pembinaan semula kerosakan di Libya akan mengambil masa bertahun-tahun dan hanya akan berlaku jika perang berakhir sekarang.

Beliau menambah bahawa kumpulan pengganas seperti Daesh dan al-Qaeda telah mengambil kesempatan daripada ketiadaan keselamatan di selatan negara itu, yang membolehkan pergerakan paskan Haftar.