PBB mengutuk sekeras-kerasnya serangan udara tentera pakatan Saudi ke atas ibukota Yaman Sana’a pada hari Khamis (16/05) yang dilaporkan telah membunuh lima orang kanak-kanak dan mencederakan puluhan yang lain.

“Beberapa orang terbunuh dan berpuluh-puluh cedera apabila serangan udara melanda bandar Sana’a,” kata jurucakap pejabat koordinasi urusan kemanusiaan PBB Jens Laerke pada hari Jumaat (17/05) seperti yang dipetik oleh APP.

Melontarkan kenyataan berkenaan kekejaman yang dilakukan oleh Lise Grande, Penyelaras Residen PBB di Yemen, Laerke menyatakan bahawa “laporan awal yang kami dapati semalam menunjukkan 5 orang kanak-kanak mati dan 16 orang cedera. Kecederaan termasuk petugas perubatan turut direkodkan. ”

Butiran mengenai serangan terhadap Sana’a masih kurang, tambah Laerke, dalam laporannya kepada para wartawan di Geneva pada hari Jumaat. “Saya belum dapat menunjukkan lokasi sebenar di mana ianya berlaku”, katanya sambil menambah beberapa lokasi yang mengalami kerosakan.

Ulasan Jurucakap OCHA mengikuti panggilan daripada Dana Kanak-Kanak Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNICEF) ke Majlis Keselamatan PBB pada Rabu untuk menyelamatkan nyawa 15 juta kanak-kanak di seluruh negara yang dilanda perang.

“Pertempuran lebih dari empat tahun telah menyebabkan sekurang-kurangnya 7,300 kanak-kanak mati atau cedera parah,” kata Henrietta Fore, ketua Dana Kanak-Kanak PBB PBB kepada 15 ahli Lembaga Pengarah, menyatakan bahawa angka-angka ini secara rasmi disahkan, tidak syak lagi lebih tinggi daripada itu.