Parlimen Jordan mendesak kerajaannya untuk menarik balik duta Jordan dari Israel dan mengusir duta Israel dari Jordan. Wakil rakyat meminta kerajaan mengambil langkah tegas terhadap Israel, yang terus menghina tempat suci umat Islam di Jerusalem.

Kenyataan itu disampaikan pada mesyuarat parlimen yang dihadiri oleh Perdana Menteri Jordan, Omar Razaz.

Parlimen Jordan juga telah memuji Raja Abdullah II, atas sokongannya terhadap Palestin dan pembelaannya terhadap tempat suci Islam di Jerusalem.

Kerajaan juga dikehendaki mengumumkan butir-butir agenda “Deal of The Century” yang dirancang oleh Amerika.

Pada Ahad (17/03), Jordan menegaskan penolakannya terhadap keputusan Israel untuk menutup kembali Musalla Ar-Rahmah di Masjid Al-Aqsa.

Menteri Luar Jordan berkata dalam satu kenyataan bahawa Baitulmuqaddis Timur, termasuk kompleks Masjid Al-Aqsa, adalah tanah Palestin, yang dilampirkan oleh Israel pada tahun 1967. Menurut Undang-undang Antarabangsa, tanah itu tidak tertakluk kepada pemerintahan Israel.

Jordan sebagai pihak yang diberi kepercayaan untuk menjaga Al-Aqsa meminta Israel untuk menghapuskan keputusannya itu. Dan meminta Israel bertanggungjawab atas penghinaan kepada masjid tersebut.

Musalla Ar-Rahmah adalah sebahagian daripada Masjid Al-Aqsa yang ditutup oleh Israel 16 tahun lalu. Beberapa minggu lalu Palestin berjaya membuka semulanya sebagai salah satu tempat solat yang terletak di dalam pagar Masjid Al-Aqsa.

Israel menegaskan penutupan Musalla itu kerana ia dianggap telah digunakan untuk menjalankan tindakan ‘pengganas’.