Perdana Menteri rejim Israel Benjamin Netanyahu mengulangi sokongannya terhadap sikap Presiden Amerika Syarikat Donald Trump terhadap Iran di rantau ini. Dakwaan itu disampaikan oleh Netanyahu semasa peringatan pemindahan Kedutaan Amerika Syarikat ke Jerusalem.

“Israel dan semua negara di rantau ini dan semua negara yang mencari perdamaian di dunia mesti berdiri bersama Amerika Syarikat terhadap pencerobohan Iran,” kata Netanyahu dalam satu kenyataan.

“Kita mesti terus memperkukuhkan kedudukan Israel dan terus memperkuat persekutuan yang amat diperlukan dengan Amerika,” katanya, seperti yang dilaporkan oleh Al Arabiya pada Rabu (15/05).

Sementara itu, yang berkaitan dengan ancaman pencerobohan Iran, Major General Christopher Ghika, timbalan komander Operasi Inherent Resolve (OIR) berkata, tidak ada ancaman yang meningkat dari angkatan tentera Iran di Iran atau Syria.

“Tidak ada peningkatan ancaman dari angkatan tentera Iran di Iraq dan Syria, kami menyedari kewujudan itu dengan jelas dan kami memantau mereka bersama dengan pasukan lain, kerana itulah persekitaran di mana kami berada,” kata Ghika.