Mesir dilaporkan menarik diri daripada inisiatif “NATO Arab” Presiden Donald Trump selepas lawatan Presiden Abdel Fatah Al-Sisi ke Washington.

Menurut Reuters, Mesir telah membuat keputusan untuk menarik diri daripada “Pakatan Keselamatan Timur Tengah” yang diketuai Amerika, yang digelar “NATO Arab”.

Kumpulan seperti NATO yang dibentuk oleh pentadbiran Amerika terdiri daripada beberapa negara Arab, termasuk Jordan, Emiriah Arab Bersatu, Arab Saudi, Bahrain, Oman, Kuwait dan Qatar.

Tambahan pula, sumber dari Reuters mengatakan bahawa langkah kerajaan Mesir itu sebahagiannya didorong oleh keadaan yang tidak pasti mengenai pemilihan semula Presiden Trump dan sama ada penggantinya akan membatalkan keseluruhan inisiatif apabila Trump membatalkan Perjanjian Nuklear Iran sebelumnya.

“Keputusan Kaherah dipercayai telah memberi tamparan kepada strategi Trump untuk membendung pengaruh Iran di rantau ini,” lapor Reuters.

Harus diingat bahawa Mesir telah menunjukkan idea untuk membeli jet pejuang SU-35 buatan Rusia, yang telah mencetuskan kemarahan pentadbiran Trump.

Mesir adalah negara yang paling ramai penduduk di Afrika Utara dan juga mempunyai salah satu pasukan tentera terkuat di dunia Arab.