Awal minggu ini, Lebanon memainkan peranan utama dalam membantu rakyat Syria, yang banyak dipengaruhi oleh krisis bahan api berterusan dan sekatan keras yang dikenakan oleh negara-negara Barat.

Walaupun diancam sekatan jika ia membantu Damsyik dalam apa cara, kerajaan Lubnan melangkah membantu rakyat Syria dengan menyediakan bahan api yang sangat diperlukan sebagai sebahagian daripada perjanjian dengan rakan-rakan Syria mereka.

Langkah oleh kerajaan Lubnan untuk memberi bahan bakar kepada jirannya ini, datang pada ketika Syria menghadapi krisis bahan bakar terburuk dalam sejarahnya.

Kedua-dua negara jiran itu juga mendekati perjanjian yang akan menyaksikan Syria dan Iran menyediakan bekalan elektrik jangka panjang ke Lubnan, walaupun pergeseran itu menyebabkan antara blok saingan politik.

Walaupun kumpulan yang bergabung dengan blok ’14 Mac’ telah berulang kali menolak kerjasama dengan kerajaan Syria – terutamanya Lebanese Forces Party dan Future Movement – parti politik Lubnan seperti Harakat Amal, Free Patriotic Movement, dan Hizbullah telah mengambil alih penyelesaian masalah elektrik negara dengan Syria dan Iran.

Sudah tentu perjanjian-perjanjian ini akan mempunyai akibat dalam bentuk sekatan, terutama jika pemerintah Lubnan memilih untuk bekerja dengan Teheran.

Amerika dan sekutu-sekutunya telah cuba untuk mengekang pengaruh Iran di Lubnan melalui janji bantuan dan ancaman sekatan. Namun, bantuan yang disediakan sering terhad dan memaksa negara itu mencari bantuan di tempat lain.