Pemerhati politik Israel Chemi Shalev dalam artikel di akhbar Israel, Haaretz pada hari Sabtu (24 Nov), menilai penglibatan Arab Saudi dalam pembunuhan wartawan Saudi Jamal Khashoggi di konsulat Saudi di Istanbul, Turki, berpotensi meruntuhkan strategi Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu .

Shalev menjelaskan bahawa Netanyahu telah memberikan Putera Mahkota Saudi Mohammed bin Salman sebagai peranan penting dalam usaha melemahkan harapan Palestin sebelum pengumuman inisiatif terakhir Presiden AS Donald Trump untuk keamanan Israel-Palestin.

Menurutnya, banyak orang percaya bahawa Trump bekerjasama dengan bin Salman untuk memperdalam komitmen kepadanya terhadap inisiatif Aman Trump.

Mengenai Palestin, Shalev mengatakan bahawa dakwaan kemenangan Hamas dalam konfrontasi yang sering terjadi sejak beberapa waktu lalu telah menggegarkan imej Netanyahu sebagai “Tuan Keamanan” yang menakutkan musuh Israel ketika ditembak oleh kejatuhan jet pejuang Rusia di angkatan udara Israel.

Shalev meneruskan bahawa Israel semakin diperburuk oleh pembunuhan Khashoggi sehingga waktu yang memungkinkan kejatuhan aliansi Arab-Israel anti-Iran, iaitu pakatan yang dibentuk oleh Netanyahu dan Trump.

Berdasarkan maklumat dari sumber utama Israel, Shalev akan memastikan bahawa Netanyahu yakin bahawa putera mahkota itu akan membayar kes Khashoggi dengan harga mahal. – Media Adil