China mencetak mata wang asing secara besar-besaran, sementara kerajaan China cuba meningkatkan pengaruhnya terhadap ekonomi dunia dan geopolitik.

Beberapa sumber Percetakan dan Percetakan Wang kertas Cina mengesahkan Post China Morning Post bulan lepas bahawa keupayaan tumbuhan membuat wang di seluruh negara hampir penuh untuk memenuhi kuota yang luar biasa tinggi yang ditetapkan oleh kerajaan tahun ini.

Kebanyakan permintaan datang dari para peserta dalam “Belt and Road Initiative” dan satu sumber, yang tidak dinamakan kerana maklumat itu sulit, mengatakan bahawa “tidak banyak permintaan” untuk wang kertas yuan.

Syarikat milik negara, yang beribu pejabat di daerah Xicheng China, memanggil syarikatnya sebagai pembuat wang terbesar di dunia secara skala. Dengan lebih daripada 18,000 pekerja, syarikat ini menjalankan lebih daripada 10 kemudahan yang sangat dijaga untuk pengeluaran kertas dan duit syiling.

Sebaliknya, rakan AS, Biro Ukiran dan Pencetakan AS, menggunakan sepersepuluh kakitangannya di dua kilang mata wang, dan syarikat nombor dua terbesar dunia, syarikat Britain De La Rue, mempunyai lebih daripada 3,100 pekerja pada akhir tahun lalu.

Di China, peningkatan dalam pembayaran mudah alih dalam beberapa tahun kebelakangan ini telah mengurangkan penggunaan dan permintaan untuk wang kertas.

Dari bandar-bandar besar ke kampung-kampung terpencil, telefon pintar telah menjadi dompet, dengan kebanyakan transaksi di kedai-kedai runcit kini sedang dilakukan secara digital, membuat banyak kilang percetakan kekurangan pekerjaan.

Tetapi kekurangan kerja berakhir tiba-tiba awal tahun ini.

Kilang kertas mata wang terbesar negara di Baoding, Wilayah Hebei, tiba-tiba “banyak pesanan” tiba, menurut pekerja yang bekerja di Plant 604, anak syarikat itu.

“Mesin kami telah berjalan secara berterusan selama berbulan-bulan,” menurut pekerja lain yang bekerja di kemudahan itu.

Proses percetakan wang kertas melibatkan proses menukarkan serat kapas dan kain linen ke dalam bubur, yang kemudiannya dicetak menjadi kertas wang kertas berkualiti tinggi dengan tanda air anti-tiruan.

Tetapi proses itu memerlukan banyak stim, yang dibekalkan oleh loji kuasa tempatan, dan permintaan tenaga yang digunakan telah menjadikan seluruh bandar mengalami kesulitan untuk mengekalkan kadar pengeluaran.

“Kekurangan stim kekal menjadi penghalang utama. Kami telah memfailkan aduan dengan kerajaan bandar. Mereka mencari penyelesaian. Setakat ini kekurangan stim tidak menjejaskan hasilnya terlalu banyak, “kata seorang pekerja lain.

Kilang kertas mata wang lain di Kunshan, Jiangsu, melaporkan perkembangan yang sama.

“Permintaan tahun lepas sangat rendah. Kami hampir tidak melakukan apa-apa, “kata seorang pekerja.

“Kami tidak mempunyai pilihan selain mencetak sijil perkahwinan dan kad SIM untuk memastikan pengeluaran berjalan. Tahun ini terdapat banyak beban kerja, “katanya.

Kebanyakan wang kertas yang menghasilkan kilang itu bukan yuan, kata pekerja itu.

“Prosesnya berbeza. Kertas mata wang berbeza dari negara ke negara dan setiap pelanggan mempunyai keperluan sendiri. ”

Semua pekerja tidak dinamakan kerana sifat rahsia kerja mereka.

Menurut Liu Guisheng, presiden China Pencetakan dan Percetakan Wang kertas, China tidak pernah mencetak mata wang asing sebelum ini.

Tetapi pada tahun 2013, China melancarkan Belt and Road Initiative, pelan pembangunan global yang melibatkan kira-kira 60 buah negara dari Asia, Eropah hingga Afrika untuk merangsang pertumbuhan ekonomi dengan projek pelaburan dan pembangunan modal besar.

Dua tahun kemudian, China mula mencetak 100 rupee untuk Nepal, Liu menulis dalam artikel di China Finance, jurnal dua bulanan yang dijalankan oleh bank pusat China pada bulan Mei.

Sejak itu, syarikat itu telah “merampas peluang yang timbul sejak inisiatif” dan “berjaya memenangi kontrak untuk projek pengeluaran mata wang dari beberapa negara termasuk Thailand, Bangladesh, Sri Lanka, Malaysia, India, Brazil dan Poland,” katanya.

Tetapi itu hanya boleh menjadi sebahagian kecil daripada masalah yang lebih besar. Jumlah sebenar negara yang mempunyai atau merancang untuk mengeluarkan data mata wang di China boleh jadi lebih banyak, menurut salah satu sumber dalam syarikat itu.

Sesetengah kerajaan telah meminta China supaya tidak menerbitkan perjanjian kerana mereka takut maklumat tersebut boleh membahayakan keselamatan negara atau mencetuskan perdebatan yang tidak perlu di negara mereka, katanya.

Hu Xingdou, seorang profesor ekonomi di Institut Teknologi China, berkata negara mesti mempunyai keyakinan yang besar terhadap kerajaan China kerana membolehkan mereka mencetak wang kertas mereka.

“Landskap ekonomi dunia sedang mengalami beberapa perubahan besar. Apabila China menjadi lebih besar dan lebih kuat, ia akan mencabar sistem nilai yang ditubuhkan oleh Barat. Percetakan wang untuk negara lain merupakan langkah penting, “katanya.

“Mata wang adalah simbol kedaulatan negara. Perniagaan ini membantu membina kepercayaan dan juga perikatan kewangan. ”

China telah mempertimbangkan keupayaan untuk mencetak wang seperti pentingnya program bom atom terhadap keselamatan negara di tengah-tengah kebimbangan musuh-musuhnya boleh menggunakan rekod palsu untuk mengganggu ekonomi.

Pasaran percetakan wang antarabangsa telah dikuasai oleh syarikat-syarikat Barat selama lebih dari satu abad dan beberapa kerajaan mencetak outsourcing kepada beberapa syarikat yang berbeza.

Sebagai contoh, De La Rue mempunyai pelanggan dari lebih 140 negara, menurut maklumat di laman webnya.

Pencetak utama lain termasuk Giesecke & Devrient di Jerman, yang berkhidmat di sekitar 60 negara, dan Mata Wang Crane yang berpangkalan di Amerika Syarikat dengan lebih daripada 200 tahun pengalaman dalam perniagaan.

Risiko utama mencetak wang di luar negara adalah risiko keselamatan.

Tujuh tahun yang lalu, semasa kejatuhan Muammar Gaddafi di Libya, kerajaan British merampas hampir $ 1.5 bilion dinar yang dicetak oleh De La Rue, menyebabkan kekurangan wang yang serius yang meningkatkan tekanan pada rejim.