Israel sekali lagi mengurangkan zon penangkapan ikan di Semenanjung Gaza dengan alasan bahawa pihak di wilayah yang disekat telah menerbangkan belon api ke arah Israel.

Dalam kenyataan bertulis dari tentera Israel, jarak nelayan untuk nelayan Gaza dikurangkan dari 15 batu hingga 10 batu.

Menurut pihak berkuasa Israel, keputusan itu diambil setelah belon api menyebabkan sejumlah kebakaran berlaku di kawasan penempatan atau ladang Israel.

Israel pada hari Selasa telah meluaskan zon memancingnya di sekitar Jalur Gaza hingga sejauh 15 batu. Keputusan itu diambil satu hari selepas media Israel melaporkan gencatan senjata antara Israel dan Hamas selama enam bulan.

Menurut Perjanjian Oslo, yang ditandatangani oleh Pertubuhan Pembebasan Palestin dan Israel pada tahun 1993, rakyat Palestin mempunyai hak bebas untuk menangkap ikan sehingga 20 batu dari pantai Gaza tanpa campur tangan dari Israel.

Bagaimanapun, kerajaan Israel menyekat hak nelayan Palestin.

Mengikut data dari kesatuan penangkapan ikan di Gaza, kira-kira 50,000 penduduk di rantau ini bergantung kepada keperluan ikan untuk 4,000 nelayan nelayan.

Sejak tahun 2006, Israel telah menyekat Semenanjung Gaza, yang menempatkan kira-kira 2 juta orang Palestin dari darat, udara dan laut.