Pensyarah Universiti Al-Azhar, Mukhaimer Abu Saada berkata rejim Israel bertindak melanggar undang-undang kerana mendapat sokongan dari Amerika Syarikat (AS).

Menurutnya, tingkah laku AS telah menggalakkan rejim Israel untuk membunuh lebih ramai penduduk Palestin.

“Tidak rahsia lagi bahawa kerajaan AS adalah kerajaan yang paling menyokong jenayah Israel dan pendudukan Israel terhadap rakyat Palestin,” kata Abu Saada dalam satu temu bual dengan Press TV pada hari Sabtu (7 April).

Kerajaan AS diketahui mempunyai veto puluhan resolusi Majlis Keselamatan PBB yang dihubungkan untuk menamatkan pendudukan Israel.

“Saya percaya sudah tiba masanya masyarakat PBB mengambil tanggungjawab, bertindak terhadap kekejaman Israel terhadap rakyat Palestin dan untuk tentangan yang aman di Gaza,” katanya.

Untuk kali kedua dalam dua minggu yang lalu, AS telah mengharamkan pernyataan UNSC menuntut penyiasatan ke atas pembunuhan Israel terhadap penunjuk perasaan Gaza.

Pada bulan Mac tahun lepas, Gaza mengadakan demonstrasi bertajuk “The Great March of Return,” yang menuntut hak pelarian Palestin untuk kembali ke rumah mereka.

Demo itu berakhir dengan kekerasan selepas tentera Israel melepaskan gas pemedih mata dan peluru ke peserta aksi.

Demonstrasi berterusan pada hari Jumaat (6 April) menyebabkan lebih dari 30 orang Palestin yang dibunuh oleh pasukan tentera Israel.