Pada ketika kebanyakan negara-negara UE cuba untuk membatasi kemasukan pendatang ke wilayah mereka, Portugal ingin menerima lebih ramai pendatang yang mencari kehidupan yang lebih baik di benua itu.

Semasa persidangan Parti Sosialis pada Mei lalu, Perdana Menteri Portugal Antonio Costa menekankan bahawa negara memerlukan lebih ramai pendatang sebagai kunci untuk menyelesaikan masalah demografinya, menekankan penolakan Lisbon terhadap retorik anti-warga asing.

Kerajaan mengesahkan kedudukannya dalam hal ini pada minggu ini. Ia menjadi salah satu negara pertama yang bersetuju menerima sebahagian pendatang bagi menyelamatkan mereka dari dalam kapal Mediterranean “Life Line” Spanish.

Menteri Luar Portugal, Antonio Vittorio berkata pada Jumaat bahawa ketua pengarah baru Pertubuhan Antarabangsa untuk Penghijrahan (IOM) adalah tanda pentingnya peranan Lisbon dalam dialog mengenai penghijrahan.

Salah satu keutamaannya dalam menyelesaikan masalah demografi negara, ialah dengan menerima 75,000 penduduk baru setahun untuk mengekalkan bilangan penduduk yang stabil.

sumber – MediaAdil