Persepakatan baru yang akan dibentuk sebagai tindak balas terhadap pelan Trump bersama dengan Arab Saudi mengenai pasaran minyak dunia tidak akan memberi kepentingan kepada Amerika Syarikat dan sekutu Arabnya.

Raialyoum dalam editorialnya yang bertajuk ” Apakah maksud di sebalik jawapan segera yang diberikan Raja Saudi terhadap permintaan Trump bagi meningkatkan pengeluaran minyak,” telah menjelaskan alasan dan implikasi perihal isu ini.

Arab Saudi memberi maklum balas terhadap permintaan Presiden AS Donald Trump dan Raja Saudi, Salman bin Abdul Aziz segera bersetuju untuk meningkatkan pengeluaran minyak harian kepada dua juta tong, menurut akhbar itu.

Di satu pihak, langkah AS bertujuan untuk mengimbangi kekurangan bekalan minyak akibat sekatan yang dikenakan oleh pemerintah AS terhadap negara Iran dan Venezuela.

Satu lagi matlamat Amerika Syarikat adalah untuk mengurangkan harga minyak mentah menjelang pilihan raya pertengahan penggal Amerika Syarikat pada November depan, apabila harga minyak memuncak pada $ 80 setong pada paras tertinggi dalam tempoh tiga setengah tahun.

Trump telah menembak `tembakan` pertamanya seiring dengan sekatan terhadap Iran, sekatan yang beliau percaya adalah langkah pertama ke arah melaksanakan rancangan menggulingkan Republik Islam Iran dan menggantikannya dengan pemerintah pro-Amerika.

Amerika Syarikat fikir bahawa ia boleh melancarkan pelan yang sama ke atas Iran seperti yang dilakukan ke atas Iraq dengan menyerang dan menduduki negara itu pada tahun 2003 serta menggulingkan rejim Saddam Hussein dengan bantuan Israel.

Dalam senario semasa, Amerika Syarikat, Arab Saudi dan negara-negara Teluk Arab lain memainkan peranan yang sangat penting dalam menenggelamkan pasaran minyak dunia dengan cara mengurangkan harganya, supaya dengan cara ini dapat membantu ekonomi Barat dan `poket` warga Amerika.

Hal ini juga terjadi sebelum perang Kuwait pada tahun 1990 dan diulangi semasa pencerobohan AS ke atas Iraq. Isu yang menarik dalam kedua-dua peperangan ini adalah harga minyak tidak naik, lalu mengarah kepada pengeluaran lebih banyak minyak dan kemudiannya berlaku pemotongan harga minyak yang merupakan salah satu indikator yang paling menonjol dari perang Amerika di wilayah Arab.

Sebahagian daripada pelan juga adalah bertujuan untuk menimbulkan masalah bagi rakyat Iran dengan menaikkan harga dan penurunan nilai mata wang negara tersebut, dengan cara ini, rakyat Iran akan turun ke jalanan untuk melakukan protes. Dengan cara yang sama, media massa mereka telah dibentuk untuk memprovokas rakyat Iran.

Iran kini menjana 2.8 juta tong minyak setiap hari, manakala China membeli 600,000 tong dan India 400,000 tong, menyumbang kira-kira separuh daripada eksport minyak Iran ke kedua-dua negara.

Tetapi selebihnya pengeluaran minyak Iran dieksport ke Turki, Jepun, Korea Selatan, Perancis, Itali, dan Sepanyol. Dua juta tong minyak tambahan dari Arab Saudi hampir sama dengan eksport minyak Iran.

Trump juga boleh memaksa negara-negara Teluk Arab lain, seperti UAE dan Kuwait, untuk menghasilkan beberapa ratus ribu tong minyak sehari kerana perlu mengurangkan minyak mentah di bawah $ 80 setong.

Laporan menunjukkan bahawa Arab Saudi mungkin perlu meneruskan eksploitasi telaga minyak bersama antara Arab Saudi dan Kuwait di wilayah neutral (al-Khafji dan al-Wafrah), dan kedua-dua telaga itu boleh diekstrak setiap hari sebanyak 500,000 tong sehari.

Keputusan Saudi untuk bersetuju dengan permintaan Trump dalam perbualan telefon yang berlaku pada Sabtu dengan Raja Saudi bermaksud pengeluaran minyak Arab Saudi mencapai nilai tertinggi 12 juta barel per hari.

Oleh itu, Arab Saudi menyalahi perjanjiannya dengan Rusia pada mesyuarat mereka minggu lepas dengan meningkatkan pengeluaran minyak OPEC kepada satu juta tong, yang boleh membawa kepada kejatuhan OPEC, atau sekurang-kurangnya perpecahan di dalamnya.

Selepas perbualan telefon, kini Trump, Setiausaha Agung OPEC dan pembuat keputusan pertama dan terakhir, mempunyai pengaruh ke atas Arab Saudi dan negara-negara Teluk Arab lain dalam menentukan apa yang mereka mahu.

“Kami tidak tahu reaksi Rusia terhadap pelanggaran perjanjian Arab Saudi, dan kedudukan negara anggota OPEC yang lain juga tidak jelas, seperti Algeria, yang memainkan peranan penting dalam perdamaian antara Rusia dan OPEC, yang dipimpin oleh Arab Saudi yang mengakhiri proses penurunan harga minyak dan aliran menaik bermula. ”

Tetapi, tentu saja kita akan mempunyai fasa kekacauan di pasaran ekonomi dan politik dunia yang boleh membawa kepada pembinaan gabungan yang tidak akan mengarah kepada kepentingan Amerika Syarikat dan sekutu Arab yang dipimpin oleh Arab Saudi.

Mengurangkan harga minyak dan dengan Saudi membuat keputusan secara tiba-tiba akan memberi kesan negatif terhadap pendapatan OPEC; seperti negara-negara yang telah menghadapi malapetaka dari segi kewangan dengan kejatuhan harga minyak pada tahun 2014, sehingga mencecah $30 yang sebelumnya berharga $120 setong.

Keputusan baru Arab Saudi datang pada saat kadar harga sedang pulih dan mendekati nilai sebenar minyak, dan memberikan pendapatan kewangan bagi negara-negara pengeksport minyak yang merupakan negara-negara dunia ketiga dengan krisis ekonomi yang teruk.

Turki mengumumkan semalam bahawa ia tidak akan mematuhi sekatan AS dan akan terus mengimport minyak dari Iran, kerana Iran adalah jiran dan rakan perdagangan penting, dan kemungkinan China akan melakukan perkara yang sama. Berdasarkan laporan berita, China mungkin meningkatkan import minyak dari Tehran kepada satu juta tong sehari.

Persoalannya adalah, apakah kepentingan para pemimpin Arab Saudi memberi persetujuan segera terhadap permintaan Trump supaya meningkatkan pengeluaran minyak negara mereka kepada jumlah tertinggi pengeluaran? Kerana yang pastinya akan menimpulkan masalah terutama dengan keadaan warganegara mereka sendiri, Muslim dan bangsa Arab yang negara-negara mereka mengeksport minyak merupakan sumber utama pendapatan mereka.

Penduduk Algeria, Libya, Iraq, Nigeria, Iran, Indonesia berada di atas senarai negara-negara yang kehilangan ratusan bilion dolar dalam keputusan Arab Saudi mengenai pengeluaran minyak yang hanya akan meningkatkan kesejahteraan rakyat Amerika, meningkatkan ekonomi negara mereka dan menjadikan wilayah ini kucar-kacir.

sumber – MediaAdil