Ribuan penunjuk perasaan mengadakan demonstrasi di Tel Aviv pada hari Sabtu (11/8) untuk memprotes Undang-undang Negara Yahudi yang baru, yang menyatakan negara bangsa Yahudi. Undang-undang ini telah menimbulkan kemarahan minoriti Arab-Israel dan menarik kritikan dari luar negeri.

Perdana Menteri Benjamin Netanyahu telah mempertahankan Undang-undang Negeri Yahudi , yang menyatakan hanya orang Yahudi mempunyai hak untuk penentuan nasib sendiri di negara ini, dan mengurangkan bahasa Arab dari bahasa rasmi. Ini dikatakan menghalang cabaran Palestin untuk hak orang Yahudi untuk penentuan nasib sendiri.

Para penunjuk perasaan, kebanyakan orang Arab Israel, menaikkan bendera Palestin dan mengangkat papan yang membaca “kesamaan” dalam bahasa Arab dan Ibrani.

“Undang-undang baru menyokong perkauman,” kata Laila al-Sana, 19, dari kampung Bedoin di padang pasir Negev di selatan Israel. “Ia sangat penting untuk menunjukkan kita ada di sini, untuk menolak,” katanya.

Penduduk Arab Israel kebanyakannya berasal dari rakyat Palestin yang tinggal di tanah mereka selepas perang 1948, ketika keadaan Israel modern terbentuk. Beratus-ratus ribu terpaksa meninggalkan rumah mereka atau melarikan diri.

Ramai orang Arab Israel juga mengenal pasti diri mereka sebagai orang Palestin. Jumlah mereka mencapai seperlima dari jumlah 9 juta penduduk negara ini. Undang-undang Israel menjamin mereka hak penuh, tetapi ramai yang mengatakan mereka menghadapi diskriminasi dan dianggap sebagai warga kelas kedua.

“Ketika saya mendengar undang-undang, saya rasa saya harus mempertahankan kampung halaman saya, tanah saya, dan tanah nenek moyang saya,” kata Sheikha Dabbah, 68 tahun.

Dikenakan banyak, undang-undang ini dilaksanakan sejurus selepas ulang tahun ke-70 kelahiran negara Israel.

Undang-undang ini merangsang bahawa, “Israel adalah rumah bersejarah Yahudi dan mereka mempunyai hak eksklusif untuk penentuan nasib sendiri di dalamnya.” Undang-undang ini juga menurunkan bahasa Arab dari bahasa rasmi dengan bahasa Ibrani, menjadi “status khasnya. ”

“Saya berasa malu bahawa selepas 70 tahun saya harus menonjolkan kewarganegaraan saya, bukannya murah hati kepada mereka yang tinggal di sini,” kata Gila Zamir, 58, seorang yahuda Isral dari bandar Arab-Yahudi, Haifa.

Netanyahu memuat naik video demonstrasi ini di akaun Twitternya, yang menunjukkan beberapa penunjuk perasaan melambaikan bendera Palestin dan berseru: “Dengan jiwa, dengan darah kami akan membalas dendam, Palestin.” Netanyahu menulis: “Tidak ada bukti yang lebih baik bahawa undang-undang negara diperlukan.” Potongan rancangan televisyen yang berasingan menunjukkan beberapa bendera Israel juga dibangkitkan.

Pengkritik mengatakan undang-undang baru demokratik, kerana ia mendiskriminasi orang Yahudi dan bukan Yahudi. Pembelaan berkata, kesaksamaan awam dijamin dalam undang-undang yang sedia ada.

Pemimpin Arab di Israel mengatakan bahawa undang-undang baru itu hampir menjadi apartheid. Kumpulan hak dan kumpulan Yahudi di Diaspora telah bercakap terhadap undang-undang baru ini. Begitu juga dengan Kesatuan Eropah, Mesir dan presiden Israel sendiri.

Sabtu lalu, bantahan terhadap undang-undang ini yang dilakukan oleh komuniti Druze Israel, yang terdiri daripada 120,000 penduduk, menarik ramai orang ramai.

Penduduk Druze adalah ahli etnik Arab dari minoriti agama yang menggabungkan Islam dengan kepercayaan lain.

Kemarahan mereka terhadap undang-undang ini mempunyai lebih banyak resonansi di Israel, walaupun ahli kumpulannya kecil. Ini kerana orang Druze mempunyai reputasi sebagai penyokong setia bangsa.

Berbeza dengan penduduk Arab yang lebih besar, ramai Druze telah berkhidmat di tentera dan tentera Israel. Ada juga yang mencapai kedudukan yang agak tinggi.

Pemimpin Druze menyatakan rasa pengkhianatan yang mendalam kerana undang-undang, yang menyentuh banyak orang Israel. Walau bagaimanapun, usaha Netanyahu untuk menenangkan komuniti Druze setakat ini gagal.