Dipetik dari SPNA, bahawa Benny Gantz lawan kepada Netanyahu dalam pemilihan perdana menteri Israel, berjanji pada hari Rabu (13/3) bahawa jika dia dipilih Perdana Menteri, beliau akan terus membunuh pemimpin Hamas. Jika kumpulan bersenjata Palestin itu menyerang Zionis Israel.

“Kami akan meningkatkan sokongan kepada rakyat Gaza tanpa mengorbankan satu inci keselamatan kami,” kata bekas menteri pertahanan Zionis Israel itu dalam satu sidang akhbar semasa kempen di kalangan masyarakat Israel berhampiran sempadan Gaza yang dikuasai Palestin.

“Sekiranya mereka menyerang kami, mereka akan menghadapi kesukaran, walaupun terjadi pembunuhan, jika perlu.” Menurutnya lagi, Hamas tahu apa yang beliau maksudkan.

Komen itu muncul terhadap kerajaan Netanyahu, yang mengatakan dia tidak mendapat banyak perlindungan selepas Operasi Defensive Shield, operasi ketenteraan tujuh minggu yang diketuai oleh Gantz pada 2014, bertujuan untuk memulihkan keamanan tetap kepada warga Israel dengan menyerang infrastruktur Hamas di Gaza.

Kumpulan hak asasi manusia, Majlis Hak Asasi Manusia PBB dan kerajaan asing telah mengutuk taktik tentera Zionis itu dan telah dimulakan sebagai langkah berjaga-jaga oleh Zionis Israel untuk kecederaan awam mereka.

Gantz berkata selama tiga setengah tahun selepas operasi, Israel mencapai “tempoh yang tenang. Tiada roket, tiada belon, tiada layang-layang. ”

Komen Gantz datang selepas pesawat Israel menyerang beberapa sasaran Hamas di Jalur Gaza sebagai pembalasan untuk roket yang dilancarkan di Israel dari wilayah Palestin.

Berdiri di hadapan sempadan, Grantz telah mengarakan bahawa dibelakangnya adalah “cabaran yang berlarutan” sementara di hadapan itu adalah penyelesaian Zionis Israel yang “harus kita lindungi”.