Bekas Presiden Sudan Omar al-Bashir yang digulingkan baru-baru ini dari pejabat semalam dipindahkan ke Penjara Kobar di ibukota Khartoum. Berita ini disampaikan oleh dua sumber dari keluarga al-Bashir.

Memetik dari laman web BBC Rabu (17/04), Omar al-Bashir yang telah berkuasa selama 30 tahun, ditahan dengan kawalan yang ketat di sel berasingan.

Mengikut maklumat keluarga, sejak ditahan Khamis lalu, al-Bashir ditahan dalam kawalan yang ketat di kediaman presiden yang terletak di kompleks Kementerian Pertahanan.

Al-Bashir telah digulingkan oleh tentera selepas enam minggu demonstrasi di seluruh negara menuntut dia meletak jawatan.

Selepas Naib Presiden dan Setiausaha Pertahanan Awad Ibn Auf mengumumkan bahawa beliau telah mengambil alih dan membentuk Majlis Ketenteraan yang mengetuai negara itu, rakyat masih menunjukkan menuntut penubuhan segera kerajaan awam.

Persatuan Profesional Sudan, yang merupakan penggerak demonstrasi di Sudan telah mengemukakan beberapa senarai tuntutan untuk perubahan untuk mengatasi krisis ekonomi.

Mereka juga menyeru agar majlis tentera dibubarkan dan segera membentuk kerajaan sementara rakyat awam dan wakil tentera.

Semalam Burhan juga mengumumkan pemecatan tiga pendakwa raya yang tinggi selepas para penunjuk perasaan menuntut agar badan kehakiman diperbaharui