Presiden Bashar Assad telah mengutuk tindakan Amerika Syarikat yang telah menyenaraihitamkan IRGC yang telah memberikan sumbangan besar kepada perang melawan pengganas di Syria dan Iraq.

Dalam pertemuan dengan Menteri Luar Iran Mohammad Javad Zarif yang melawat Damsyik pada hari Selasa (16/04), pemimpin Syria itu berkata Washington telah membuat langkah yang “salah” kerana menyenaraikan IRGC sebagai “organisasi pengganas” baru-baru ini, ini boleh menyebabkan kestabilan di Timur Tengah terjejas.

Semasa pertemuan itu, kedua-dua pihak menegaskan bahawa dasar bermusuhan Amerika dan negara Arab tertentu tidak dapat menghalang Iran dan Syria daripada mempertahankan hak negara mereka, memetik kenyataan itu.

Assad dan Zarif menggesa Amerika dan sekutu baratnya untuk menghentikan perang dan berhenti menggunakan keganasan ekonomi terhadap negara lain yang enggan tunduk dan mengikuti dasar mereka.

Sementara itu, Zarif mengutuk Washington untuk mengiktiraf Dataran Tinggi Golan sebagai wilayah rejim Israel, mengatakan tindakan itu menunjukkan kekalahan agenda Amerika di rantau ini.

Zarif berkata beliau dan presiden Bashar sedang mencari jalan untuk mempromosikan hubungan dua hala.

Kedua-dua pihak juga membincangkan proses perdamaian Astana untuk Syria dan kemajuan dalam perjanjian dua hala yang ditandatangani semasa lawatan Assad ke Iran pada Februari, katanya.